Internt referansenummer: 13.05.09 – A
Kilde:
”NÅR VI SITT’ HER OG PRATE’”
Folk i Laksefjord forteller
NORSK FOLKEMINNELAG SKRIFTER 122
Av:Richard Bergh
Oslo 1980
ISBN 82-03-10187-9
Klikk her for å lese føreordet

 

Da Johan Lund jobbet på veien…

«Æ begynte i fæmogtrædve på veien der oppe. Da va det fæmogtrædve lag med Lebesby og Tana når dem slo dem isamens. Det va riksveien fra ‘fjord til Vester-Tana. Ja, det va mye folk og mye bråk! Da va det mye synd i folk om mandagen når dem skulle på arbeid! Dem ble slådd!

Æ huske’ dem slo forma’n’ våres! Han va så full, og han nådde ikke å ta i han. Gikk en kar forbi, han sto der, skulle ta han inn, og så slo han dem ned!

Du vet at på fjellet der va sånne kvasse steinora der. Det va han Bjarne, han e dø. Han va så fæl til å skryte, men ikke å slåss. Han trudde nå han va så sterk! Han va så full, så kom han som fikk onge med ho som va gift. Han slo han Bjarne ned, og så datt han på handa, så nesten tommelen ble vekk! Steinen skar han.

Og han derre Kasper, han va jo helt villing der! Du vet dem besøkte tanaværingan’ når det va helg, og de gastene kunne gå ned, for det va jo ikke bilvei derfra.

Så skulle dem til Skogvika, brukte å gå ned. Så kom han derre Erik Kolstrøm, han va bare atten år gammel. Han hadde to Tanagutta med sæ, og så va brakka ved siden av der dem holdte så forferdelig læven.

Dem va så fæl å drikke, og så va de Kjøllefjordingan’ der — de småingan’ der — ja, dem e dø alle de der karan’, så å si. Og Kasper han skulle nå bestandig slåss! Og det va ikke nokka å slåss for, så full og oppdrukken som han va! Så va han Kasper og spente han i ræva, han Erik Kolstrøm der på yttersia da. Og så va det en liten kar som også va i lag med dem.

Og du vet, han Erik Kolstrøm tok en i kver hand, Kasper tok han i høyre handa, for han va litt tønger, og du vet han hivde dem dit til brakka, han va helt innunder den derran mønet han som han heiv med venstre handa. Og Kasper han havna imella de derran røren’.

Du vet dem va to lag. Det va fire ovnsrør som stakk opp. Han Kasper datt imella! Han va liten og rund og tjukk, og så hadde kokka en forferdelig stor vannstamp der med klær i, og han neri der så spruten sto høyt til værs. Og derifra over den stampen og i den fjellet der og slo tre håll i hodet. Æ sto ved brakka våres der — æ va ikke full — æ syn¬tes det va artig å se.

Så kom han springandes forbi, han Kasper, han skal hente kniv! Men forma’n’ — han gamlingen fra Dyfjord — han tok og batt han fast i koia. Og du vet, han Kasper, han blødde kolossalt! Da han sprang forbi mæ da rant det blod ette’ småskoene akkorat som en småelv.

Ja, dem batt han nå fast i senga, og han Salomon Karlsen, han stoppa blodet. Ja, det stoppa! Ellers hadde han blødd sæ i hjæl, kan du skjønne, fire djupe sår her i skallen! Og så andpusten, sprengt, når han skulle prøve å slåst med det derran!

Tre uker låg han i koia der. Det va jo ikke så stor betaling for arbeidet da — det va jo akkord selvfølgelig — men i den tia, og du vet han va familiemann.

Ja, Salomon Karlsen kunne stemme blod! Det visste æ fra før. Og det va jo godt at nåen her i fjordane kunne stemme blod.

Ja, han Erik Kolstrøm va frøktelig sterk, han brukte å løfte lastebilen med skuldra når han skulle sette jekken under, så han slapp å veive. Du vet det va så tungt på Tanaelva å brøyte om vintran’, når dem ikke brukte veien. Så va han og brøyte der på elva oppigjenna der.»

Del på sosiale medier

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *