Oppskrifter

Husmannskost – Sylteskank

Kilde: Husmenn og husmannskost fra hele landet Ardis Kaspersen Husmannskost – Sylteskank I slaktetiden om høsten fikk gjerne husmannsfamiliene skanker fra slaktet, enten det var sau, geit, gris, kalv eller større dyr. Skankene ble renset. Bare den ytterste klauven ble kastet. Det var en delikatesse når disse skankene ble lettsaltet, lettrøkt og kokt lenge ved […]

Husmannskost – Kleppsuppe (bollemelk)

Kilde: Husmenn og husmannskost fra hele landet Ardis Kaspersen Husmannskost – Kleppsuppe (bollemelk) Rå, raspede poteter tilsatt byggmel og litt salt ble laget til en fast deig. Man kunne også bruke bare mel, melk og litt salt. Med skje laget man små, avlange klepper som ble lagt i kokende melk. De måtte koke i om […]

Husmannskost – Trønderklubb

Kilde: Husmenn og husmannskost fra hele landet Ardis Kaspersen Husmannskost – Trønderklubb Rå, revne eller raspede poteter, salt og bygg-mel ble blandet til en deig som var så fast at den kunne formes til boller med hånd eller skje. En fleskebit eller talgbit ble stukket midt i klubben, som ble kokt i lettsaltet varm til […]

Husmannskost – Duving (jaboa)

Kilde: Husmenn og husmannskost fra hele landet Ardis Kaspersen Husmannskost – Duving (jaboa) Havreflatbrød ble bløtt i varmt vann. Så helte man torskelever eller seilever over. Dette ble smakt til med sirup, myssmør eller surmelk. Alt ble blandet og varmet til det ble en saus som ble slått overflatbrødet. Sausen og flatbrødet ble rørt til […]

Husmannskost – Ferskfiskball

Kilde: Husmenn og husmannskost fra hele landet Ardis Kaspersen Husmannskost – Ferskfiskball Fersk hyle eller sei ble skrapt og blandet med byggmel, karve, skummet melk og litt salt. Deigen måtte være så fast at den kunne formes til store boller. Disse fikk trekke i kokende vann eller fiskekraft til de var ferdigkokte. Litt flesk var […]

Husmannskost – Drusta

Kilde: Husmenn og husmannskost fra hele landet Ardis Kaspersen Husmannskost – Drusta Ofte sto det drusta på husmannsbordet. Den var såre enkel å tilberede, for den besto rett og slett av havremel i tykkmelk (skjør). Havremelet var ofte av dårligste sort, men det måtte være tørt. Ellers ble det for tungt fordøyelig.

Husmannskost – Syltegrøt

Kilde: Husmenn og husmannskost fra hele landet Ardis Kaspersen Husmannskost – Syltegrøt Grøten besto av fint hakket sauetalg og kokt vann. Så hadde man i rå, raspede poteter, og til slutt en jevning av saueblod og byggmel tilsatt litt sirup. Dette gjorde syltegrøten mer velsmakende.

Husmannskost – Sildesodd

Kilde: Husmenn og husmannskost fra hele landet Ardis Kaspersen Husmannskost – Sildesodd Kålrot og poteter ble renset og skåret i stykker før de ble kokt i vann tilsatt litt salt. Dette skulle kokes nesten mørt. Hodet, spord og innmat ble fjernet fra store, fine, ferske sild. Så ble hver sild skåret i 3-4 stykker og […]