Oppskrifter

Husmannskost – Stikkmat

Kilde: Husmenn og husmannskost fra hele landet Ardis Kaspersen Husmannskost – Stikkmat Fleskefett eller annet kjøttfett ble kokt sammen med melk til en suppe. Man dyppet kokte potetskiver ned i den varme melkblandingen og spiste flatbrød til.

Husmannskost – Istersmør

Kilde: Husmenn og husmannskost fra hele landet Ardis Kaspersen Husmannskost – Istersmør Når isteren fra grisen var kokt og smultet var tatt av og avkjølt, tilsatte man salt og karve. Dette ble knadd godt og brukt i stedet for smør på brødet.

Husmannskost – Boknasild

Kilde: Husmenn og husmannskost fra hele landet Ardis Kaspersen Husmannskost – Boknasild Silda ble flekt – kløvet fra ryggsiden så buken holdt den sammen – hodet kappet av og halve ryggbeinet fjernet. Den ble lagt i saltlake et døgns tid, for så å bli hengt til tørk med flatsiden ut. Den måtte henge slik at […]

Husmannskost – Saltfiskball

Kilde: Husmenn og husmannskost fra hele landet Ardis Kaspersen Husmannskost – Saltfiskball Salt fisk – torsk, sei eller det man ellers hadde – skrelte poteter, noen kalde, kokte poteter, litt løk, byggmel, litt melk, sirup og ister. Man malte fisk, poteter og løk én gang før man blandet melk, byggmel og sirup i fiskedeigen. Så […]

Husmannskost – Båttåstapp

Kilde: Husmenn og husmannskost fra hele landet Ardis Kaspersen Husmannskost – Båttåstapp Saue- eller geitekjøtt, litt flesk, poteter, salt og pepper. Kjøttet og flesket ble skåret i små terninger som ble brunet lett i en gryte. Så slo man vann over og lot det koke til kjøttet var mørt. Kokte poteter ble moset og hatt […]

Husmannskost – Klippfiskkaker

Kilde: Husmenn og husmannskost fra hele landet Ardis Kaspersen Husmannskost – Klippfiskkaker Like deler utbløtt klippfisk og rå poteter og noen fleskeskiver ble malt en gang på kvern. Man blandet i litt melk, potetmel og en knivsodd pepper. Av deigen stekte man flate kaker i en panne med litt fett. Kakene skulle brunes på begge […]

Husmannskost – Tykkmelk

Kilde: Husmenn og husmannskost fra hele landet Ardis Kaspersen Husmannskost – Tykkmelk Man strøk et par skjeer tette over bunnen av et lite trau. Deretter slo man over litt lunken melk. Dette skulle stå lunt til melken ble fast med et rømmelag som hvitnet. Da ble tykkmelken seig og fin. Man tok av litt tette […]

Husmannskost – Skreå

Kilde: Husmenn og husmannskost fra hele landet Ardis Kaspersen Husmannskost – Skreå Skreå var det som ble igjen når smultet fra grisen var silt fra. Sprøstekt med salt og pepper og kokte poteter til, ble det middagsmat av det.

Husmannskost – Grytestek

Kilde: Husmenn og husmannskost fra hele landet Ardis Kaspersen Husmannskost – Grytestek Når grytesteken sto på bordet, skinte det nok i mange barneøyne som sjelden så kjøttmiddager. Grytesteken var enkel og god, og den brukes fortsatt i mange hjem. Fett sauekjøtt som var hakket eller malt på kvern, ble hatt i en gryte og kokt […]