Oppskrifter

Husmannskost – Husmannssuppe

Kilde: Husmenn og husmannskost fra hele landet Ardis Kaspersen Husmannskost – Husmannssuppe Utbløtte, hele byggryn og gule erter – halvt om halvt – ble kokt hver for seg, blandet og spedd med melk. Så fikk suppen koke til den jevnet seg. Man tilsatte litt salt og krydder. Husmannssuppen ble spist med flat-brød til.

Husmannskost – Skranglekål

Kilde: Husmenn og husmannskost fra hele landet Ardis Kaspersen Husmannskost – Skranglekål Husmannsfamiliens gryterett besto av grise- og saueskanker som ble kokt i vann til kjøttet løsnet. Beina ble tatt bort, og eventuelle kjøttstrimler lagt i kraften. Dette ble tilsatt havregryn, før det fikk koke videre til det jevnet seg. Til slutt hadde man litt […]

Husmannskost – Talggrøt

Kilde: Husmenn og husmannskost fra hele landet Ardis Kaspersen Husmannskost – Talggrøt Småskårne talgbiter ble brunet lett i pannen før man slo litt melk over. Alt fikk et oppkok. Så rørte man forsiktig inn litt byggmel til en passe tykk grøt og lot den koke. Til talggrøten spiste man spekesild eller spekeur.

Ilåt – Ilåtpørsj

Kilde:NORSK FOLKEMINNELAGS SKRIFTER 120Norsk FolkeminnelagI kommisjon hjå H.Aschehoug & Co. (W. Nygaard) a/sOslo 1978 Jens HaukdalFRAMFOR STENAFolkeminneFrå Gauldalsbygdene IIMed spesialtillatelse fra slektninger Ilåt – ilåtpørsj Frå gammalt bruka dei å gjera rein sauvomma til å koka blodpølsa i. Dei tykkte pølsa (pørsja) vart betre da. Dette kom av at feittet ikkje rann ut så lett […]

Isterbukku

Kilde:NORSK FOLKEMINNELAGS SKRIFTER 120Norsk FolkeminnelagI kommisjon hjå H.Aschehoug & Co. (W. Nygaard) a/sOslo 1978 Jens HaukdalFRAMFOR STENAFolkeminneFrå Gauldalsbygdene IIMed spesialtillatelse fra slektninger Isterbukku Dette namnet peikar på noko dei i gammal tid bruka til smurning i vaffeljarnet og på hylla når dei steikte «hyllkaku». Vanlegvis var isterbukku av gris. Dei tok feittet som dei plukka […]