Kilde
Stjørdalens krønike 3
Hans Olav Løkken
Historiefortelleren

1880 – Skjebner på Aunet i Meråker

Første bruker på Aunet synes å være en John Aunet i 1626. Fra 1685 til 1713 er Elias Bessesen Aunet bruker på gården. I 1685 betaler han bøter for uærlige beskyldninger mot Ingvald Aunet. Likeledes blir Elias stevnet i 1695 for å ha solgt tømmer til Cara Munckgaard (Aaberg i Stjørdal). Og som om det ikke var nok, blir han på nytt stevnet i 1713 for å ha solgt tjære uten å ha budt den frem for Landdrotten først.

Så møter vi Paul Hemmingsen Nustad som bruker av en del av gården. Han mister sin kone etter kort tids ekteskap. Gifter seg på nytt. Denne Paul får blant annet sønnen Hemming, født i 1709 – døde 11.juli 1784.

Hemming Paulsen Aunet var en tid skoleholder, og i følge Stjørdalsboka den første meråkerbyggen som brukte lærsko. En av hans sønner, som het Paul, gifter seg den 24.februar i 1784 med Marit Johnsdatter Nesset. De fikk kun være gift i 70 dager, da dør nemlig Marit. Klokker Ola Thomassen skrev en gravsang over henne. En annen av sønnene, John (Kirkeby) ble gift 3 ganger og hadde til sammen 20 barn i løpet av sitt lange liv på 92 år. En av døtrene, Mali – som ble hele 97 år – gifter seg inn på Nedre Brenne, og skjenker lærsko-Hemming 8 barnebarn. Et av disse var Ola O. Brende, som de kalte ”blindguten”. Han var blind, men en ypperlig fiolinspiller. Et annet barnebarn skapte nok bekymringer i form av sladder for bestefaren på Aunet. Barnebarnet Beret, kalt ”Jamt-Beret” – forblir ugift, men skjenker familiens overhode like vel fire barnebarn – på den tiden kalt ”uekte” med basis i fire forskjellige fedre. En ikke like bekvem situasjon på den tiden. Uansett ble det etter hvert mange barnebarn på bestefaren på Aunet. Hans siste datter, Anne, ble også gammel – 94 år, og skjenket ham10 barnebarn.

Så kommer Mali Olsdatter Berge til Aunet. Hun ble den 23.oktober 1819 gift med Gudmund Thomassen Aunet – og de bygsler til seg gården. Gudmund er barnebarnet til Hemming Aunet – bestefaren og mannen med lærskoene nevnt i avsnittet ovenfor. Mali skulle få en del tunge stunder i livet. I desember 1819 blir Kari født. Hun blir den 30.oktober 1847 gift med Ola Ivarson Fossen fra plassen Gilså. Denne koblingen var vellykket, i den forstand at det førte til barn med solide anlegg og talent for musikk og sang. En av disse var Gudmund Martin, født 3.september 1852. Han var en dyktig spillemann og fiolinist. Dessverre forulykket han. Den 15.april 1880 var han på vei til Amerika, men druknet i Trondheim ved at landgangbrua – hvor han stod i lag med mange andre, deriblant flere emigranter – brakk av og alle falt i vatnet.

Gudmund dør den 9.mars i 1837. Mali forblir på Aunet og gifter seg på nytt i 1839 med Peter Olssen Aabakk fra Færsdalen. De får tre barn sammen. Først Gudmund, som dør som 12-åring. Deretter Anne, og så Marit i 1844. Marit blir gift med John O Nessan som drukner i Stjørdalselva. Flere av barn og barnebarn til Mali utvandrer etter hvert til Amerika. Så stakkars Mali måtte ta farvel både i hånd og ved båre. Og som om det ikke skulle være nok. Opp i alt dette faller hennes mann (nr.2), han Peter – ned fra kullbrua den 12.november i 1850 og slår seg i hjel. Mali døde lørdag 24.februar 1872.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *