Kilde:
KJÆRE GAMLE TRONDHJEM
Glimt fra byen vår i 30-årene
Esther Nordmark

Utgitt og trykt av
Rune Forlag (Erling Skjølberg)
Trondheim 1980
ISBN 82-523-0245-9

Historiene er gjengitt etter
pesialavtale med
Esther Nordmark

1930 – årene – Midtsommerfest med Trondhjæmprinsesse

I siste halvdel av 30-årene ble det her i Trondhjæm arrangert store Midtsommerfester med kåring av Trondhjæmsprinsesse med terner! Disse Midtsommerfestene, som falt sammen med St.Hans-Martnan, var virkelig store ting med mye underholdning, og med stort publikum. Særlig var Midtsommerfesten i 1939, den siste som ble holdt her i byen, vellykket! Signaturen P-o i Adresseavisen fulgte det hele fra dag til dag, nesten, den siste uken! Det var store overskrifter og mye flott omtale!

Alle unge damer i byen og omegn var invitert til å delta i konkurransen om Trondhjæmsprinsesse-tittelen. Og alle innbyggere var bedt om å sende inn bilder.

Da prinsessen skulle kåres i Studentersamfunnet, "Midtsommerfestens forspill", sirka en uke før selve Dagen, var det nødvendig med to forestillinger så alle som ville være med på å avgi stemme, skulle få plass.

Det var kommet inn nesten 60 bilder, og juryen hadde hatt et stort ansvarsfullt arbeid med å plukke ut de 12-15 "best egnede". Resten var det publikum selv som skulle få være med å avgjøre på disse to forestillingene, en uke før selve Midtsommerfesten 2. markedsdag på Stadion.

Dagen etter denne forhåndskåringen var det stort oppslag i Adresseavisen: "Prinsessen er kåret! Men navnet er en søt hemmelighet ennu. Årets prinsesse er den femte i rekken av huset Ungdom, Friskhet og Skjønnhet. Publikum foretok selv kåringen, og resultatet ble så godt som over hodet mulig, selv i vår by hvor evadøtre som kjent er skjønnere enn noe sted."

Det fortelles videre at det er tatt mål til klær til de utvalgte. De skal jo være nyoppkledd fra topp til tå på den store dagen!

To dager før Dagen røper journalisten nye ting som skal foregå på festen: "Sensasjon på Midtsommerfesten! Selververvende kvinner i fotballkamp! Mot Trondheim Bystyre!" På damelaget skulle bl.a. "Alma" (Almas danseskole) være med. Og lege Signe Swenson skulle stå i mål. Det biir sang og allsang. Divisjonsmusikken skal spille. Prinsessekåring. Og dans på to platter for alt folket! Det kommer til å bli "alle tiders midtsommerfest, den festen hvor hele byen vil være å finne!" Og så opprant Dagen! Det var heldigvis fint vær, og jeg kan også huske at folk begynte å møte opp ganske tidlig på Stadion, som ble helt fullsatt. Og det hele ble suksess fra begynnelse til slutt! Prinsessen, som det året ble kalt Trøndelagsprinsesse mot tidligere Trondhjemsprinsesse, ble utropt og offentlig kåret av rådmann Gundersen, som straks ble kalt kårmann! Prinsessen med de fire ternene ble presentert for publikum og kjørt rundt på en stor lastebil som for anledningen var dekket av et sort klede, "antagelig fordi deres lyse skjønnhet skulle komme enda tydligere frem". — Fotballkampen mellom De Selverhvervende Kvinner og Trondheim Bystyre ble vellykket.

Vellykket ble også all den andre underholdningen!

Dagen etter Dagen kunne vi lese i Adresseavisen:

"10.000 jublet på Stadion!" og "Kvinnene vant! Amazonene skremte bystyrets tapreste!" — Dessuten fikk vi lese om den vakre prinsessen og de vakre ternene. Prinsessen var bare 15 år! Alle så nær som en av de utvalgte var fra Trondhjæm, den femte var fra Strinda. — Det var stor stemning, og det sto at "Hele Trondheims allsang-forsanger Filip Hofstad sang og ledet altsangen".

Jo, det var en helt igjennom vellykket prinsessefest på en av årets aller lyseste kvelder! Og jeg tror nok at de fleste av de ti turen som var tilstede, kom til å huske denne festen lenge, lenge —!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *