Kilde
Stjørdalens krønike 5
Hans Olav Løkken
Historiefortelleren

1941 – Tysk flyhavari på Skarvan

Den 20.januar 1941 tar en He111H-5 tilhørende Westa 5, 2/St/JG71 (Wetterkundungsstaffel) av fra Værnes, og foretar noen minutter senere en nødlanding 1,8 km sørøst av Storskarven i posisjon: 63.18.797 N / 011.28.628 Ø, på høyde 1132 m, ca. 130 m fra varden som står noen meter under (nedenfor) høyde 1157.  Flyet tilhørte en Staffel (skvadron), som overvåket været langs kysten og i Atlanteren, helt til Jan Mayen. Deler av skvadronen var forelagt for det meste på Værnes og Banak. Flyet hadde også vært utsatt for et uhell på Værnes 26.september 1940. Samtlige overlevde nødlandingen. En tysk patrulje gikk trolig opp og sprengte flyet på høsten i 1941.

Det er ikke skrevet noe særlig om ulykken. Stjørdalingen kommenterte ulykken først den 13.mars. Det hevdes at Aksel Hembre og Magne Bratås ble beordret som veivisere for redningstroppen, etter at en av besetningen ifølge Sonvassboka hadde tatt seg ned til Selbu og varslet om ulykken, som igjen synes å ha brukt opplysninger fra Rolf Trøites bok. Jeg er ikke så sikker på at noen av mannskapet forlot havaristedet før de vandret ned til Huldervolden. Tyskerne hadde nok bedre oversikt gjennom sin wingops enn som så, og en Fi156 var nok for lengst i området og kunne bekrefte det tyskerne hadde mistanke om. Sannsynligheten er nok heller stor for at en eller flere Storch’er landet på, eller i nærheten av Øystre Sonvatnet, eksempelvis ved Øystervollan (Huldervolden) – for å plukke opp besetningen og fly den ned til Værnes, – en tur på kun noen få minutter. Dette er også hva NAHS sier (Norwegian Aviation Historical Society). Dagens eiere av Huldervolden bekrefter og at besetningen var på vollen. Det er også hevdet at tyskerne tok med seg noen småting fra Huldervolden, blant annet et troll.

Om bord var følgende: Hptm Wolfgang Zechiel, født 17.mars 1909 i Stettin. Han ble skadet. Meteorolog Paul Kothe. Han ble også skadet. Paul Kothe døde 9.november 1941 i et crash i Berlin. Fw Gabriel Hummel. Uskadet. Han døde 22.desember 1941 i en nødlanding i sjøen sør av Hitra. Uffz Richard Gerber. Uskadet. Fw Karl Schaum. Uskadet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *