Internt referansenummer: 29.04.2011 – B
Kilde: norske sagn
Redigert av: DR. PHIL. R. TH. CHRISTIANSEN
Forord av: PROFFESOR DR. KNUT LIESTØL
Samlet ved ALLERS FAMILIE-JOURNAL
H. ASCHEHOUG & CO (W.NYGAARD)
OSLO 1938
TEGNINGER AV ASLAUG TRANHEIM OG SVEIN BURAAS
OMSLAGSTEGNING AV HENNING GRAN
Klikk her for å lese “Forordet”.
Klikk her for å lese “Innledning”.

 

En trollkjerring

Sagn fra Herad. Tegning av Svein Buraas

På gården Paddeloftet i Herad bodde det en trollkjerring, som het Barbo Paddeloft. Stedet hvor hun hadde sitt tilholdssted påvises ennu. Det går mange sagn om denne Barbo.

Engang hadde hun en gutt til å gjete sauene for sig, og nistematen hun sendte med ham, bestod blandt annet av fisk, og hun gav strenge påbud om at han ikke måtte bryte istykker benene i fisken, for bare hun hadde benene, kunde hun hekse nytt kjøtt på dem igjen. Men så en dag tenkte gutten at det skulde være artig å se hvordan det gikk om ban brøt over benene. Det skulde han ikke ha gjort, for hun Barbo blev veldig sint, tok en knappenål og satte den ned i en maurtue og sa han skulde være syk helt til denne nålen hadde rustet bort. Men da det var gått en tid og hun så hvor dårlig gutten var, angret hun sig, og gikk avsted for a lete efter nålen. Men det var uråd å finne den igjen lenger.

Engang hun skulde til kirken var det ingen som vilde ha henne i båten over fjorden. Hun tok bare en tollepinne, satte sig på den, og på den måten kom hun sig over Oftefjorden.

En annen gang var hun nede på gården Drange og vilde ha nye poteter. De sa hun skulde få om hun tok med sig alle fluene fra garden. — Ja, det lovet hun, men da hun kom opover lien, blev fluene så leie med henne at over lien, blev fluene hun måtte slippe dem igjen. Til slutt blev folk likevel så lei henne og kunstene hennes, at de blev enige om at hun skulde brennes. Til å få brent en trollkjerring måtte en ha ni forskjellige slag ”haugved”. De fikk til slutt bålet i stand, og satte Barbo på det, men hun trillet sig av flere ganger ganske uskadd. Så opdaget de at hun hadde en stoppenål i munnen, og da den blev tatt fra henne, var hennes makt brutt.

Hun blev brent på Engøy ved Farsund.

Opskrevet av Signe Refstie, Feda pr. Flekkefjord.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.