Internt referansenummer: 30.10.2014 – Mail
Kilde:
Gunnar E. Kristiansen

 

Avholdsmannen Enok Berg

Av

Gunnar E. Kristiansen

49 Enok Berg 

Enok Berg (født i Åmot 11. april 1856, død i Lånke 6. mars 1895) var en avholdsmann som arbeidet på jernbaneanlegg. 19 år gammel, i 1875 ble han gift med den seks år eldre Mari Eriksdatter Myttingshaugen fra Ringebu.

Innhold [skjul]

1 Jernbanen

2 Avholdsmann

3 Agitatoren

4 Kilder

Jernbanen [rediger]

Det er usikkert når og hvorfor disse har «utvandret» fra Åmot til Stjørdal. Men vi veit at Enok ble med på bygginga av Meråkerbanen, som per definisjon starter på Hell og går gjennom Meråker over Riksgrensen til Storlien.

Avholdsmann [rediger]

I 1876 fikk paret kjøpt et stykke udyra jord i Lånke, som de med alle krefter rydda og fikk bygd på. Dette var på den tida at det gikk en åndelig vekkelse gjennom bygda, som blant flere ble ledet av avholdsveteranen Ole Kallem. Det ble i sær Kallems virke som kom til å prege Enok Bergs seinere livssyn.

Agitatoren [rediger]

Når og hvor lenge han reiste som «agent» for Det norske totalistlag har vi ingen fortegnelse på, men han fikk stiftet lag både i Uttrøndelag og i Nord-Trøndelag. Han var den første som tegnet seg som medlem i avholdsselskapets Lånke-lag. Berg døde i 1895 – «sann og utan svik», skriv avholdskollegaen og Inderøyningen Aake O. Verdal.

Kilder [rediger]

Internett: http://www.forn.no/slekt/d0004/I52.html

Verdal, Aake O.: Arbeide og liv i lag og fylke av D.N.T., Oslo 1908

Verdal, Aake O.: Inntrøndelagen fylke av Det norske totalistlag: 25 aars minne (1891-1915), Steinkjer U. Å.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *