Kilde:
Løgnøm lekt
Midtre Gauldal kommune
Fortellinger fra Midtre Gauldal med illustrasjoner
ISBN:82-91371-10-5
Redaktør: Helge Løkås
Illustrasjoner:Tore Wolden/John Steffen Gjersvold

Avlytting

Ingrid Solberg forteller:

I telefonens barndom hadde ikke den enkelte abonnent egen linje inn til telefonsentralen. Det kunne være både 5 og 6 abonnenter som delte linje.

De hadde da sitt eget signal fra enogenhalv til fire hele. Telefonsentralen var selvsagt manuelt betjent i den tida.

Amt Fossum var sentralbetjent i Soknedal i 1920-30-åra. I denne tida var det ikke fullt opp med tilbud på all slags underholdning, så en måtte finne noe å underholde seg med selv. Dette førte til at enkelte fant ut at det var fornøyelse i å kunne avlytte hva som ble sagt i telefonen. De kunne ritte både lenge og vel og lytte til bygdenytt mens de blokkerte linjen. Dette var selvsagt til noe forargelse både for de som delte linje med vedkommende, og ikke minst for betjeningen på sentralen som måtte ha linjen ledig for å oppkalle ønskede abonnenter.
Det var spesielt en eldre dame som utnyttet denne underholdningen til det ytterste, og var til stor forargelse for han "Arn sentrala." Damen hadde imidlertid som regel at hun var i seteren om sommeren, og da slapp Arn å ergre seg på at hun lyttet. En høstdag sprakk det imidlertid for Arn. Hun var flyttet heim fra setra og inntatt lytterposisjonen, og Arn trengte linjen til det den skulle nyttes til.

– "Æ du hemattkømme no, di rotte du æ."

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *