Internt referansenummer: 14.10.2013 – BOK
Kilde:
De endte på skafottet
Om mord og udåd, drapsmenn og dommer i gammel tid.
Av: Per Hohle
GRØNDAHL & SØN FORLAG A.S.
Oslo 1980
ISBN 82-504-0402-5

Klikk her for å lese mer om Per Hohle.

 

Barbariske dommer

Daard Aslaksdatter og Thor Johnsen

 

NB! Bildet er kun et illustrasjonsbilde og er malt av Henri Gervex.

Her er enda et eksempel på en barbarisk dom, til og med så sent som i 1840-årene. Det gjelder også i dette tilfellet en blodskam-sak, denne gang fra Telemark.

Daard Aslaksdatter hadde født et barn, og hennes stefar Thor Johnsen ble utpekt som barnefaren. Han tilsto at han hadde hatt samleie med henne. Men det ble benektet av henne, som påsto at hun ikke visste at hun hadde «ligget» med ham.

Hvorledes kunne dette ha foregått? Jo, de to hadde ligget ved siden av hverandre i samme seng uten at hun, etter hva hun selv sa, var oppmerksom på det før om morgenen da hun våknet. Hun ble da forbauset over å se stefaren ved siden av seg i senga. Riktignok hadde han delt seng med henne om kvelden, men da hadde det vært ikke færre enn fire i senga – og mellom henne og stefaren lå to av hennes brødre. Det var tydeligvis folksomt i sengene på landsbygda i de tider.

Stefaren hadde altså tilstått å ha hatt samleie med henne den natten. Men det hadde hun overhodet ikke merket noe til, for hun sov alltid så tungt — og det ble bekreftet av flere som kjente henne godt.

Men både distriktslegen og det medisinske fakultet, som det ble innhentet uttalelser fra, holdt det for helt usannsynlig at samleie hadde funnet sted uten stedatterens vitende. I sin forklaring hadde stefaren sagt at hun ikke bare var våken under samleiet, men at hun også uten forsøk på motstand hadde latt ham få sin «vilje» med henne.

Underrettens dom i straffesaken mot de to ble avsagt av sorenskriveren i Øvre Telemark den 3. sep-tember 1842. Både Thor Johnsen og hans stedatter Daard Aslaksdatter ble dømt til døden. Dommen ble stadfestet av stiftsoverretten i Kristiansand 26. oktober samme året og av Høyesterett 6. juli 1843.

Readers comments

  • Harald Sigmund Kassa sier:

    Det var en hard domm. Det var ett hevntokkt, på 1800 tallet. Påvirket av romersk diktatur. Mellom 1500 tallet til slutten av 1800 tallet. Bondesladder ?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *