Internt referansenummer: 24.01.09 – A
Kilde:
FOLKEMINNE FRÅ MODUM
NORSK FOLKEMINNELAGS SKRIFTER NR. 97
Av: Jakob Andreas Samuelsen
Tilrettelagt av Kai Hunstadbråten
Universitetsforlaget
Oslo 1966
Klikk her for å lese «Forordet i boken»
Klikk her for å lese kortfattet biografi om Jakob Andreas Samuelsen

 

Bearlag på Øst-Modom

På Øst-Modom brukte dom bearmann i gammal tid. Når han kom inn på ‘i stelle og sku be, tok ‘n av si hatten og høldt den før ansiktet med ‘n leste opp bearbønna. Detta var omkring 1860 i Øverskauen ovom Dignes. Det var flere plasser og småbruk der. Bearlaga var like før brøllop og likferd.

Grannane tok med si gjester him frå store lag på gårdane i nærheta og husa dom. Gjestane fekk kaffi om morran der dom vart husa, men te frukost åt dom i brøllopsgården att.

Det var mindre med konfirmasjonslag før i tida, og itte var det grannegjestebud ved friing.

Grautekjerringene var grannekjerringene og skyldfølk. Dom bar graut pynta med rosiner i mønster, og så sukker, kanel og fett. Og dom kom itte mange i følgje, men i’ par kunne komma i lag. Namnet var barselsvisitt, og dom som kom, sku ha skjenk og traktering. Det råkte nok og at ‘i 15 års jente kunne ble sendt med grauten.

Vi har prøvd å komme i kontakt med etterkommere etter Jakob Andreas Samuelsen uten hell. Hvis noen som leser dette kan komme med opplysninger slik at vi kommer i kontakt med etterkommere setter vi stor pris på om dere tar kontakt med ww.historier.no.

Del på sosiale medier

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *