Internt referansenummer: 24.01.09 – A
Kilde:
FOLKEMINNE FRÅ MODUM
NORSK FOLKEMINNELAGS SKRIFTER NR. 97
Av: Jakob Andreas Samuelsen
Tilrettelagt av Kai Hunstadbråten
Universitetsforlaget
Oslo 1966
Klikk her for å lese «Forordet i boken»
Klikk her for å lese kortfattet biografi om Jakob Andreas Samuelsen

 

Bearlag på Snarom

Bearlaget var slekk for Knatten (Vest-Snarom). Det gikk frå Kløyva te Skolestubekken, og så kom i’ anna bearlag derifrå att og te Såstadåsen. Dissa bearlaga var sams før brøllop, likferd og barselsvisitter.

Fore dom bynte å be med brev te hver enkelt huslyd, sendte dom ein ungdom omkring med ‘i liste* (* Det vart bearbrev) over følk som sku bes. Skikken med å ha bearmann høldt si lengst på Øst-Snarom.

Rommegraut var vanlig sending i gammal tid. Ei tid kunne sendingskørja væra pakka slekk: i midten låg det ‘i smørførm, og rundtomkring sto det hveitekaker på kant. Smørførma var i’ smørstøkke på seks merker som var pressa firkanta i ‘i utskørin førm av trefjøler. Denna førma kunne settas ihopes og tas frå inann. Møllom rosene i førma såg ‘n og namnet på eier’n. Hveitekakene vart stekt møllom to takker. Dom kunne og ha stein eller treknupper i høvelig høgde møllom takkene.

Den bearlagsordninga som er nemnt her, var litt anslessen i rektig gammal tid.

Vi har prøvd å komme i kontakt med etterkommere etter Jakob Andreas Samuelsen uten hell. Hvis noen som leser dette kan komme med opplysninger slik at vi kommer i kontakt med etterkommere setter vi stor pris på om dere tar kontakt med ww.historier.no.

Del på sosiale medier

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *