Internt referansenummer: 08.09.2012 – BOK
Kilde:
BJØNN OG ELGJAKTER
Johannes Kjesbu
F. BRUNS BOKHANDELS FORLAG
TRONDHEIM 1942
TRYKT HOS A. HOLBÆK ERIKSEN & CO A/S TRONDHEIM 1942
Klikk her for å lese ”FORORDET”

Bjønnjakt i Lierne – i Bratlandskogen…

 

I Bratlandskogen gikk der en gang en stor slagbjønn, som slo ned mest hele buskapen hans «klokkar-Ola». De sendte så bud etter «Gam-Per» (gammel-Per) Skjelbred. Han hadde flintlåsbørse slik som de var på bruk i den tid. Og seks mann fulgte med til skogs for å hjelpe til. De hadde ikke børser, men hver sin øks.

Da de kom opp i skogen, fikk de høre en fæl sjau. Slagbjønnen hadde nemlig gitt seg i kast med en annen buskap, både kyrne og bjønnen belja så det «rønn» i skogen. Gam-Per kom så nær at han la an for å skyte. Fengkrutet brant, men det «slo ittj in». Så kom bjønnen og ville ta Per. Han tok da børsa i begge hender ferdig til å slå, og de andre seks karene stod med øksene. Bjønnen reiste seg på bakføttene mitt framfor dem, men turde ikke legge på. Slik stod de en stund, så snudde bjønnen om og luska fra dem. Seinere ble den drept for sjølskott. Den slo en merr, og der drog de opp.

Som eksempel på hvor stort et beist til bjønn det var fortalte Jo Holand at «når’n bror min sætt se på skal’n at om, kun’n stikk peikfingran bræddme låra ni kvar auga».

På Holand var bjønnen så nærgående at den fleire ganger kom opp på fjøstaket. Og i seteren gikk den like inn til seterdøra og snusa sjølv om det var folk inne — ja kanskje helst da. En gang hadde Per Holand vært etter sauene i Muruskogen. Han dreiv dem ned til Murusjøen og rodde over den. Men med det samme han hadde fått sauene i båten og lagt fra land, kom bjønnen settende. Den hadde kommet på sporet og gått etter det. Og den sprang langs landet etter som Per rodde utetter sjøen. Men saustek ble det ikke å få den gangen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *