Internt referansenummer:B-000022
Kilde:
Segner – Gåter – Folketru Frå Nordmør
Av: Edvard Langset
NORSK FOLKEMINNELAG NR. 61
OSLO 1948
Klikk her for å lese ”Føreord”
Klikk her for å lese en kort biografi om Edvard Langset


Blåfolkje. Govetrå. Huldrå.

Det var ein på Roksvåja så hette Per…

 

For ein to-tri mannsaldra sia va det ein på Roksvåja så hette Per, å ein tå Rokstad så hette Jo. Å dem skull oppi Smøla å skyt hjort ein sommar i slåttonn. Så treft dem ikkje på nå dyr. Å så skull dem ta med se hestane sin nedatt.

Om kvelden da ‘n ha tikkje te å sjømt (*1), så va dem koma nedåt Ånvatna med bestå. Så villa ‘n Jo ga nordom vatne. Men det villa ‘n ikkje, Per. Han villa ga over bekkjen på sør-endå, å såless skjeltes dem med kvar sin hest.

Da ‘n Jo va komminn så langt nord at han va komminn åt nørdst endå på. vatna, så. fekk ‘n hør skott å mole (*2) tå ‘nå Per sy bekkja der. Å så frøkta ‘n for at det va nå gale så sto på ferd. Men så skunda ‘n se med å komma på anner siå å sjå søover åt ‘nå.

Å da ‘n va komminn midt for vatne, så treft ‘n ‘n. Å da visst ‘n ikkje orde tå, før ‘n tok te å legg bortover myrann å slå vilt omkring se. Da ‘n ha gjevve på (*3) slik ei stund, så slutta ‘n naturlegvis.

Så bynt ‘n å spør ‘n, han Jo, kva det va så mankert ‘n. Å så tøkt ‘n det at det va nån så ga på å tok på se. Men han Jo såg ikkje nå. Men han Per va no så utarma tå ‘sa molingjen (*4) både sy bekkja å der, at ‘n nettopp kom se heim åt Roksvåja.

(Edøy).

 
Fortalt til Edvard Langset den 08.mai 1919 av gardbrukar Assar Roksvåg.

(*1) ”Sjømt” er smøla-mål. På Straurnsnes-mål: skjyimt.
(*2) Mole:sjauen, ståkje
(*3) gjeve på: heldt på
(*4) Mollingjen: ståkje, arbeide

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.