Internt referansenummer: 23.11.09 – A
Kilde:
Kampen for tilværelsen – Fra min barndoms gate
Av:
AUDUN HETLAND
Illustrert av Audun Hetland
Gyldendal Norsk Forlag – Oslo – 1982
ISBN 82-05-14162-2
Klikk her for å lese mer om Audun Hetland
Klikk her for å lese ”Fortale”


”Boligen” var en del av Eidemarken…

Kampen_for_tilverelsen-Side0074Boligen var en del av Eidemarken. En eiendommelig inngjerdet ghetto som lå der og var en stat i staten.

Så var det også Nord-Europas eldste arbeiderboliger – kom ikke der!

Omkranset av steingjerder og tregjerder og med store gule porter som var stengt om natten, var det noe middelaldersk over Boligen.

Det var et festlig liv der inne. Guttene i Boligen førte kriger over gjerdet mot resten av Eidemarken, de var aggressive.

En gutt ble ikke godkjent som Eidemarksgutt før han var stemplet. Det bestod i at vi ble kastet over steingjerdet og ned på marken i Boligen.

Som regel kom vi fra det med helsen i behold. Men nedkommet måtte du klare deg aleine, for guttene i Boligen tålte ikke trynet på andre enn de som bodde der. Det skulle ikke så mye til før du fikk deg en i «glaningen».

Boligguttene var ingen gu’sengler akkurat.

Boligen var selvhjulpen, de hadde for eksempel sin egen lappeskomaker. Han hadde verksted på kjøkkenet sitt. Det var Gundersen.

Der var det ikke sjeldent at du fikk en halvsåling servert på en tallerken og skohorn til kaffen. Og la oss fortsette: Ofte var skomakaren litt på støvlene — han tok seg en pikkande liten av og til.

Kampen_for_tilverelsen-Side0075

Stillben fra koldtbordet til skomakeren.

Han hadde et lite bein og et langt, og når han var i bevegelse var det høg og lavtrøkk, og det skjedde et lite under med ham når han reiste seg fra skomakerkrakken. Sittende var han nemlig så liten at kundene lette etter ham nede på gulvet. Kampen_for_tilverelsen-Side0076Han hadde en hendig hylle til øl der nede, og oppe underket var det en skaphylle til drammen.

Det var interessant å se ham heve seg etter drammen. Da skjøt han langsomt i været på det lengste beinet og ble etter hvert dobbelt så lang. Han tømte i seg drammen og seg langsomt ned igjen mot gulvet. Da var det ølet sin tur.

Kampen_for_tilverelsen-Side0077Det var et rituale som endte med at han sukket inderlig og dypt og sa skåål og ble ved sin lest.

Skomakeren var interessant. Han kunne lage en liten andakt av det når han eksempelvis ville bli kvitt en jeksel som plaget ham. Under dyp messende sang la han opp bekatråd, målte avstanden fra det lengste beinet til tannen og bandt så tråden rundt støvelen i den ene enden og rundt tannen i den andre.

Så foretok han det mest fabelaktige spark jeg noensinne har sett.

Tannen og hodet så ut til å gå samme vei – det var vegg imellom – og så messet han høyt:

– Til hellveete meed deeeg.

Det var få som hadde oppholdstillatelse på kjøkkenet, Konrad’n og Reidaren var privilegerte og fløy rundt omkring med sko.

En søndag inviterte han Reidaren i teateret. I og for seg ikke så mye å skrive hjem om, men det var en begivenhet for dem begge.

Det var et støkke som gikk om ettermiddagen og hette «Sæterjentens søndag». Det skulle begynne klokken fem, og Reidaren som hadde lånt broren sin matrosdress var nærvøs og mente opp hos skomakeren for tidlig. Skomakeren var ikke riktig kledt ennå, han var i gråmelert undertøy og hatt, stivebryst og løsmansjetter. Det var en skomakerflekk han måtte ha vekk fra den ene mansjetten. Han brukte parafin på flekken og det ble en ny flekk.

Kampen_for_tilverelsen-Side0079

Skomakeren var ikke riktig ferdig med sitt toilette.

Det var ikke ofte han byttet stivetøy – skjorte hadde han ikke, og hva skulle han med skjorte? Han gikk aldri ut. Det var et sæsyn med skomakeren utendørs, og Reidaren lurte litt på hva han ville kle på seg. Hadde han noe annet enn forstykke? Han hadde det. Han hadde sjakett og vest som hang sammen med sikkerhetsnål i ryggen.

Reidaren gikk behørige to meter bak skomakeren som bøljet ivei.

Det var visst så som så med støkket, de hadde plass helt oppe på tørkeloftet og så alt i et umulig perspektiv.

Men fest var det!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.