Internt referansenummer: 16.04.2011 – BOK
Kilde:
Grensebeboerne
Av Thor Krog
Klikk her for å lese forordet til boka

 

Bombing av Øymark

Den 18. november 1943 kom det allierte fly inn over Østfold. Det fortelles fra Rakkestad, at det var så mange av dem at det ble diskutert om det kunne være en invasjon på gang. De kom i firkantet formasjon og fløy i retning nordover. På tilbaketuren, fortelles det fra Trøgstad om en voldsom dur. Flyene kom i to puljer. Det var ca. 60 fly i den første, og ca. 30 i den andre puljen.

Det fortelles videre at det var røykutvikling i to av flyene. Disse to bøyde av mot øst. Det ble antatt at de to hadde skader og ville trekke over til Sverige. Da et av dem kom inn over Øymark ville det kvitte seg med bombelasten, før det skulle passere svenskegrensen. Det falt flere bomber mellom Damholtet og Lia. Det ble funnet fire nedslag her. Og et er funnet helt nede ved stranda på Sambøl. Den ene falt så nær Lia at det ble knust noen glassruter. Om det var noen — eller hvor mange som falt i Øymarksjøen, vet jeg ikke.

En av de første som så skadene der bombene hadde falt, var Jørgen Slevigen. Han var en dyktig re-ferent og fortalte det slik: «Jeg så krateret. Det var grådig dypt. Jeg sto på kanten, og slapp en sten ned. Det tok nøyaktig 5 minutter før den nådde bunnen.» Jeg har også sett krateret, og vil heller beskrive det slik: Det var tydelige merker i fjellet, og skogen omkring var totalskadet. Det ble meldt i nyhetene fra London at de hadde bombet militære mål i Norge. Da var det en tørrvittig øymarking som bemerket: «Så, de visste at han Konrad Lervik på Lia var militær.» Han var nemlig kaptein i den norske hær. Hans uniform finnes i dag, velholdt og bevart på ei dokke i hjemmefrontmuseet i Rakkestad. Her finnes også forvridde metalldeler. Disse er deler av bombene som falt. De bevarer minnet om den gang Øymark ble bombet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *