Internt referansenummer: 24.01.09 – A
Kilde:
FOLKEMINNE FRÅ MODUM
NORSK FOLKEMINNELAGS SKRIFTER NR. 97
Av: Jakob Andreas Samuelsen
Tilrettelagt av Kai Hunstadbråten
Universitetsforlaget
Oslo 1966
Klikk her for å lese «Forordet i boken»
Klikk her for å lese kortfattet biografi om Jakob Andreas Samuelsen

 

Brølløp og brøllupsskikker

Brøllop

Brøllop i gamle dar vara my lenger enn nå. Dom vara jamt i åtte dar. Følk tura og sov, sov og tura, og dansa og basa. Både rundt brøllopshuset og etter veien tel og frå kjørka dreiv dom a’ og skaut.
Musikken i laget var feler, anten hardingfele eller tyskefele. Det var gjenne ein par spellemenner, og dom spelte ute på tonet når følk fór te kjørka, og møtte med musikk når dom kom himatt.

Sto brudgommen i hærteneste i den tida han gifta si, sku ‘n væra i uniform når ‘n vart vigd. Det var den gjeveste stasen dom hadde den gongen. Hærklea te soldatane var innlagt på storgårdane utover bygda, ei mundering på hver gård, men soldaten hadde ingen hime hos si. Ein sersjant fór gårdimøllom og visiterte om soldatane høldt hærklea sine i puss.

I brøllopa dansa dom te lyse morran. I gullbrøllop kom det eldre følk fysste dagen, og ungdommen den andre. Men de gamle kom nok ofte att den andre dagen au og sa takk før igår, og så vart dom gjenne værandes der og dansa hele natta.

I gammal tid dansa dom springar her på Modom, og så tyske-polka og no dom kalte fingerpolka. Tyskepolkaen ligna det dom nå kaller gammal reinlender og vart dansa med «turer». Dom slefte inann og tok inann att. Te musikk hadde dom ein med fele og ein med blåser (klarinett).

 

Vi har prøvd å komme i kontakt med etterkommere etter Jakob Andreas Samuelsen uten hell. Hvis noen som leser dette kan komme med opplysninger slik at vi kommer i kontakt med etterkommere setter vi stor pris på om dere tar kontakt med ww.historier.no.

Del på sosiale medier

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *