Internt referansenummer:I-000006
Kilde
Terra Buskerud – Historieboka.no
(Samling av flere hundre lokalhistoriske artikler fra Buskerud.)

Skrevet av Margit Harsson

D/S Tyrvi

Dampbåter på Tyrifjorden


I over 30 år, fra 1869 og ut hundreåret, krysset dampskipet Tyrvi Tyrifjorden. Sesongen 1874 skal Tyrvi ha fraktet til sammen 6700 passasjerer over fjorden.

D/S Tyrvi ble bygget på Akers Mekaniske Verksted for Drammen Randsfjordbanen, og båten ble fraktet med jernbane til Tyrifjorden i 1868. Tyrvi hadde en dampmaskin på 10 (eller 8) hestekrefter levert av Motala Mekaniske Verksted.

Ifølge reiserute 1885 begynte sesongen i slutten av mai, og Tyrvi gikk hver dag unntatt torsdager. Søndager gikk Tyrvi mellom Sund¬vollen, Rytteraker, Bønsnes, Gomnes og Skjær¬dalen, og tilbake samme vei flere gan¬ger om dagen. Hverdager gikk Tyrvi i tillegg om Helgelands¬moen og Domholt så lenge det var «våpenøvelser» på Helgelandsmoen, dvs. til 4. juli. Tyrvis reiseplan korresponderte med tog på Randsfjordbanen.

Liten lønnsomhet førte til at båten i 1899 eller 1900 ble solgt til Randsfjorden og omdøpt til Trygve. Der ble båten bygd om og forlenget med flere meter. I 1979 fortelles det at båten ligger i Røykenvika og fortsatt er i bruk til «morosamturer» på Randsfjorden.

Del på sosiale medier

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *