Internt referansenummer: 21.01.2014 – Notater
Kilde:
Notater forfattet av:
Bjørn R Krogstad
7530 Meråker

Da krigen kom til Meråker

Krig er faenskap, krig er fiendskap – krig er brutalitet. Den 9. april 1940 kom dette helvetesmaskineriet til Meråker og Norge. I vår er det 70 år sia dette hendte.

I nesten 150 år hadde meråkerbyggene levd langt unna krigens redsler. Men så som lyn fra klar himmel var krigen her med sjokk, angst og forvirring. Bygdafolket  var uforberedt og visste ikke heilt hva de skulle gjøre. Alt var på en måte omsnudd. Så samla folk seg i veger og «våggåskjæl» for i fellesskap å fordøye det forferdelige som hadde hendt. Lite anna ble gjort den 9. april 1940.

Det heile starta med at et stort, svart fly hadde seilt lågt og illevarslende over bygda. Med forferdelse fatta folk at bygd og land var okkupert. Den tyske overmakta var stor og få tenkte på motstand. Men noen gjorde det. For Meråker var ennå ikke tatt. Det skjedde den 15. april da et pansertog åpna Meråkerbanen til riksgrensa. Like etter kom to troppetransporttog med tyske soldater.

Sentrale deler av kommunen ble nå okkupert og evakuert. Panikk lå nær. Og da ryktet om at alle menn skulle brukes som «kanonføde» i et stormangrep på Hegra festning, flykta halvparten av bygdas befolkning til fjells. Heldigvis talte ryktet usant, og situasjonen roa seg. Sjøl om ikke alt ble bedre. For Meråker var isolert og mangla både mat og penger. Pengemangelen lot seg etter hvert løyse, men knappheten på mat fortsatte krigen ut.

Den 5. mai kapitulerte Hegra festning og kampene i Sør-Norge var over. Krigen fortsatte likevel nord i Norge. Både her og på Hegra festning deltok menn fra Meråker. Den 7. juni forlot den norske regjeringa landet og kampene i Nord-Norge var over. En skrekkelig vår var på en måte over. Fortsettelsen skulle likevel bli like ille, inntil våren 1945 bar bud om bedre tider.

Dette og mer til fortelles det om i Meråker historielags nye årbok. Boka omtaler også Meråker som gjennomgangsdistrikt for flyktninger. Bygda var landet mellom frihetens Sverige og de rikt befolka områdene langs Trondheimsfjorden. For folk på flukt fra tyskerne ble derfor kommunen viktig. Så ble det i meråkerbyggenes lodd å hjelpe flyktningene. Men virksomheten var straffbar, og mange ble arrestert. Boka forteller også om hvem dette var, og hvordan de opplevde tysk fangenskap.

Det er også knytta mange tragiske hendelser til krigsåra. Det var togulykker, henrettelser og drukningsulykker. Og mange familier ble hardt ramma. Årboka forteller også om dette samt mye mer. Boka er nå i handel.

Bjørn R Krogstad

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *