Internt referansenummer: 13.05.09 – A
Kilde:
”NÅR VI SITT’ HER OG PRATE’”
Folk i Laksefjord forteller
NORSK FOLKEMINNELAG SKRIFTER 122
Av:Richard Bergh
Oslo 1980
ISBN 82-03-10187-9
Klikk her for å lese føreordet

 

Da løngsværingen stoppa næseblodet…

«Ja, han Johan Kaaven var her på Veidnes også.»
«Har du hørt noe om han?»
«Æ har nu hørt! Ja, æ har nu hørt om han Kaaven, men det e andre som har fortelt. Han gamlingen kjente jo Kaaven. Han fortelte en gang — det året han gifta sæ — gamlingen, han gifta sæ på Lebesby, og han veit nå ikke ka han hadde gjort han Kaaven akkurat, om han ikke va buden til bryllupet eller sånt der, og da høvde han Kaaven å være på Lebesby akkurat da når han gifta sæ den dagen.

Så va han gamlingen og gikk nede i fjæra der, for dem bodde nu der nede ved sjøen på Lebesby — i bårdstua der — og så va han og gikk ved fjæra der. Mens han holdte på å gå der, så begynte han å blø kolossalt neseblod. Og han holdt på å gå åt.

Så va en ifra Løngen der. Så sier han til gamlingen:

«Du kommer til å gå åt med den næseblødningen! Du blør dæ i hjæl!» Men han skal ta dæ med i fjæra!

Gamlingen gikk med han i fjæra. Så fant han — løngsværingen — en spon der i flomålet. Så gjer han den til gamlingen. Han måtte være snar med kniven og lage mastra på den.

Det va fralandsvind. Han måtte være snar og smi mastra til den! Og en liten papirlapp å lage seil. «Og så skal du sette den på sjøen og la den seile fra land.»

Og han gjorde så det der, og straks den va kommen et støkke ifra fjæra den derre lille båten, så slutta han å blø næseblod! Så løngsværingen måtte være en som kunne de derre kunstan’!

Og han kunne fortelle kem som hadde gjort det derre. Det va Kaaven som hadde setta gan.»
– «Hadde far din gjort noe mot Kaaven?»
«Nei! Han hadde ikke gjort nokka, men kanskje dem hadde snakka sånn uforkjært, eller kanskje han ikke va buden til bryllupet!»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *