Internt referansenummer: 21.10.2010 – A
Kilde:
SAGN FRA ØSTFOLD
NORSK FOLKEMINNELAG NR. 59
K. Weel Engebretsen og Erling Johansen
1947
(Klikk her for å lese Forordet til boken)
(Klikk her for å lese Innledningen til boken)

Da nissen på Rød fikk julegrøt uten smørøye

Det hendte en jul en gang for mange Herrens år siden, at en tjenestegjente på gården Rød på Kråkerøy fant på å ville erte nissen om julekvelden og spille ham et puss. Dermed så tok hun og la smørklatten i bunnen på grøtfatet som skulle settes på låven, for hun visste så vel, at nissen var så glupsk etter smørøyet, og fant han det ikke, ville han nok bli lang i fjeset.

Men da nissen fikk se at det ikke var smørøye i julegrøten, ble han nok mere eitrende sint enn gjenta hadde kunnet tenke seg, for han gikk beneste veien ned i fjøset og slo ihjel den beste kua som sto på båsen. Det skulle nå være takken for at folkene på gården ikke undte ham så meget som en skarve smørklump en gang. Men han gikk da inn på låven for å spise grøten likevel, og endelig da fatet var tomt, fant han smørøyet liggende på bunnen. Nissen ble så lei seg over at han hadde tatt livet av kua, at han gråt høyt og bar seg ille.

Men så gikk nissen ut i julenatta og la veien bort på grannegården, der han tok den beste kua han kunne finne, leide den med seg tilbake og satte den på båsen hjemme på Rød — i samme båsen som den andre hadde stått.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *