Internt referansenummer: 22.09.2012 – BOK
Kilde:
FOLK OG FORHOLD I GAMLE STAVANGER
Gottfred Borghammer
STAVANGERFORLAGET
ISBN 82-
Sats: Teknisk Datasats A/S
Trykk: Randaberg Trykk A/S
Klikk her for å lese kort ”Biografi” om Gottfred Borghammer
Klikk her for å komme til nettstedet etter Gottfred Borghammer
Klikk her for å lese ”forordet”

De drakk vin av skipsøsene

I et hus ikke langt fra Sandvigen bodde det en gammel skipskaptein som døde da han var nærmere hundre år gammel. Huset var oppført av hans egen far, der ble han selv født og hadde som sitt hjem i alle år. For mange år siden var det meningen at jeg etter avtale med NRK skulle lage et program med kapteinen, der han skulle fortelle om sine mangehånde opplevelser til sjøs. De nødvendige forberedelsene var tatt, men umiddelbart før opptaket ble gjort, skjedde det uventede, at intervjuobjektets nære slektninger nedla kategorisk forbud mot at mannen skulle delta, og selv våget han ikke, for hus¬fredens skyld, trosse deres ordre. Dermed fôr den programposten i vasken, og lytterne gikk glipp av den interessante beretningen alt tydet på at den flinke, åndsfriske gamle herren kunne ha gjort dem delaktig i.

Dessverre husker jeg ikke lenger så mye av det sjøulken kunne fortelle, men noen smakebiter kan jeg gjerne nevne:

Straks etter at gutten var blitt konfirmert av prost Bergesen i Domkirken, dro han til sjøs med den gamle skuten «Jæderen». Redere var Sømme og Wathne. Kapteinen hette Laurits Larsen. Båten fraktet tørrfisk fra Kristiansund N til Spania. På hjemturen ble de praiet av et britisk skip, «Tistle», og spurt om de ville bytte fisk med et 900 liters vinfat som de etter sigende hadde funnet drivende i sjøen. Tilbudet ble akseptert. Ikke bare de fleste av besetningen forsynte seg flittig av vinen, men de utallige mennesker som avla besøk ombord etter ankomsten til Stavanger fikk også sin rikelige del. De drakk av pøser, fortalte min hjemmelsmann, og det resulterte i at atskillige personer etterpå ble liggende døddrukne like fra Bjergsted og innover til Hetlandsmarken.

Senere ble det langfart med «Signal» til Rio de Janeiro. Her var det sumpet, med ideelle utklekningssteder for malariafluen. Selv ble han angrepet av malaria og måtte innlegges på hospital. Språkvanskene var store, så det hendte bl.a. at sykesøstrene hentet tobakk når pasienten ba om klær.

Med «Breifon» seilte han seks år i fruktfart. Den 4. juli 1903, da båten lå i Baltimore, kom det noen banditter om bord for å rane til seg verdisaker i lugarene. Den første de forsøkte seg på tilhørte skipets kaptein, mens han var borte som snarest. Før skurkene rakk å fjerne noe, lød det plutselig et gjennomtrengende skrik: «Hjelp! Hjelp!» De ubudne gjestene ble så skremt av denne uventede stemmen at de stakk av gårde med uforrettet sak. Det var kapteinens snakkesalige papegøye som hadde opplatt sin røst i det rette øyeblikket og dermed hindret ransmennene å fullføre sin skumle plan.

En skeptisk leser vil kanskje dra i tvil sannheten i beretningene om vinankeret og papegøyen, og kalle det for skipperskrøner. Men når fortelleren var en aktet og troverdig gammel stavangersk hedersmann som selv kunne gå god for dem, får vi vel la vantroen seile sin egen sjø og bare bøye oss for det faktum at «det hender så mye utrolig til sjøs».

Det var sannelig noe de unge førstereisguttene snart fikk erfare! Fra de fredelige forholdene på hjemstedet havnet de snart i ukjente situasjoner ute i den store verden, især når de skulle ha landlov og begi seg ut på spennende eventyr sammen med jevnaldrede og de som var eldre og mer erfarne. Ikke kunne de skrive hjem til sine foreldre og fortelle om de verste tingene de så og selv opplevde. Men til en landkrabbekamerat lot det seg gjøre å løfte litt på sløret, og betro seg aldri så lite… Slik som Stavangergutten Magnus:

Hull, 11/1 1923

– Hvor jeg lenges efter at pløie Hafrsfjorden igjen, for nu er jeg så lei av dette landet. Det engelske folk er fæle efter denne drikken, kvinner som menn, og gamle koner, ser vi gå og tvinte så fulde som alker. En kveld jeg var med nogen andre gutter, var vi inde på en bar hvor de fikk ind på mig noe drikke. Så forsvant de fra mig et øieblik, mens jeg sitter der alene ved bordet og halvsover. Rundt omkring mig sitter der bare fulde mennesker. Jeg hadde et pund da jeg kom ind, jeg fikk den av en av mine kamerater for at ta vare på halvdelen. Men de rundt om mig hadde vist fått nyss om at jeg hadde penger, for mens jeg sitter der alene kommer der en svær kar med rødt hår, og smelder til mig ret i ansiktet, så det brakte langveis. Han trodde vist at jeg var færdig. Jeg reiste mig op i en farlig fart og spurte hvad han tænkte på. Men så kom der folk til og skildte os ad. Det var nok penger det gjalt. Jeg gik håven dagen efter.

Et lite slagsmål var det forresten ombord mellem en finne og en fyrbøter fra Stavanger. Finnen tok en kjele og smeldte til sistnævnte i hodet, så blodet randt overalt. Der er mye fælt vi får se til sjøs! Finnene er rå folk, bestandig klar med kniven.

Hørte at Ingebret (Søiland) er kommet «over there». Han har hat det flott på den store Atlanterhavsfareren. Det er andet end her ombord. Han skulle snart ha tatt av hvis han var nøie på maten. Her går det på lapskaus, og kjødet er mange ganger så seigt at vi kan stå to mand og hale i hver sin ende uten at det går av. Men når vi arbeider så tungt, så spiser vi hvad det er.

Jeg har nu kjøpt noe klæder til vinteren. Handlet for tre pund, 90 kroner altså. Men jeg har vært forsiktig med penger hele tiden. Det blir nok en stri tørn oppe i Østersjøen nu i vinter. Det blir nok ikke hjemreis med mig før i mars. Så du har ganske ret i at jeg seiler jorden rundt i blinde.

Nu skal vi først til Kjøbenhavn, derfra til Wasa og laste træ for Antwerpen, hvor vi også kommer til at feire Jul. Fem av mandskabet har mønstret av her i Hull, tre mænd reiser hjem fra Danmark, altså 8 mænd ialt som forlater skuta. På sjømandshjemmet her er der fuldt op med folk som venter på hyre. Hvorledes er tiderne hjemme, er der noe arbeid?

Hilsen Magnus

Se Gottfred Borghammer på www.youtube.com – Høsten 1994 del 1
Se Gottfred Borghammer på www.youtube.com – Høsten 1994 del 2
Se Gottfred Borghammer på www.youtube.com – Gottfred Borghammer leser 1
Se Gottfred Borghammer på www.youtube.com – Gottfred Borghammer leser 2
Se Gottfred Borghammer på www.youtube.com – Gottfred Borghammer leser 3
Se Gottfred Borghammer på www.youtube.com – Gottfred Borghammer leser 4
Se Gottfred Borghammer på www.youtube.com – Gottfred Borghammer leser 5
Se Gottfred Borghammer på www.youtube.com – Gottfred Borghammer 1
Se Gottfred Borghammer på www.youtube.com – Gottfred Borghammer 2
Se Gottfred Borghammer på www.youtube.com – Gottfred Borghammer 3
Se Gottfred Borghammer på www.youtube.com – Gottfred Borghammer 4
Se Gottfred Borghammer får Stavanger kommunes Kulturpris 1999 – Ætv
Se Gottfred Borghammer på Josephines Cafe 1991 – del 1
Se Gottfred Borghammer på www.youtube.com – Gottfred Borghammer – Klippebilder
Se Gottfred Borghammer på www.youtube.com – Gottfred Borghammer – Info
Se Gottfred Borghammer på www.youtube.com – Josephines Cafe i Stavanger

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *