Internt referansenummer: 28.11.10 – A
Kilde:
MUSIKK-KORPSENE I NORGE
Under redaksjon av Einar M. Wie og Petro Erichsen
(Formann og forretningsfører i Norges Landsforbund av Gutte- og Amatørmusikk-korps)
SCALA FORLAG – OSLO 1956
Klikk her for å lese ”Forordet” i boka og for å se bilder av redaktørene.
Klikk her for å komme til Norges Musikkorps Forbund (NMF) sin nettside.

Dombås Musikkforening, Dombås

Dombs_Musikkforening-Dombs
Fotograf ukjent.
Første rekke fra venstre: Odd Engetrøen, Jan Holum, Olav Lilleløkken, Ola Trodabl, Åge Flamum og Gunnar Ødegård.
Annen rekke fra venstre: Peder Berg, Håkon Olsen, dirigent Odd Bjerke, formann Odd Lie og Sverre Moen.
Tredje rekke fra venstre: Rolf Haugen, Sigmund Haugen, Erling Larsen, Alf Hammeren, Arvid Korsvoldlien, Torbjørn Strandås, Helge Hammeren, Odd Ødegård, Odd Rise-Rudin, Henry
Gråberg og Erik Thoresen.
Fjerde rekke fra venstre: Torbjørn Moen, Reidar Lien, Klaus Flenstad, Per Hammeren og Erling Eriksen.

I et bondebryllup på Dombås i 1889 ble Dombås Musikkforening stiftet av brudgommen, Ola Blæstrud, Nygarden og noen andre interesserte av gjestene, i alt 6 mann. Blæstrud ble formann. Samme år kom det en trønder, forhenværende militærmusiker Gaustad, som slo seg ned i bygda som smed. Musikerne kom i kontakt med ham. Det ble stiftet en sekstett med Gaustad som instruktør. Første offentlige opptreden var 17. mai 1890. Gaustad ledet foreningen til han døde i 1895.

Den yngste av medlemmene, den siden landskjente komponist og lærer ved Musikkonservatoriet, Ole Hjellemo, overtok taktstokken til han i 1906 forlot bygden.

Foreningen gikk i stå og lå nede til 1911. Da kom det atter en trønder til bygda. Det var T. Worsøe, som også var musiker. Han fikk foreningen i gang igjen. Med ham i spissen fikk foreningen reist ungdomslokalet Dombvang. Dette ble innviet i 1913. Worsøe var dirigent til 1924, og det meste av tiden var han formann. Etter ham overtok Anton Moen ledelsen til 1933. Formenn i denne periode var Moen, O. Vadet og Ola Korsvoldlien.

Høsten 1934 overtok Bjarne Gullhav ledelsen av foreningen. Fra 1936 har foreningen deltatt i musikkstevnene i Gudbrandsdalen. I 1938 ble de første uniformene skaffet: hvite bukser, blå skjorter og hvite luer.

Under krigsoperasjonene i 1940 brente Dombvang, med instrumenter, notearkiv, protokoller og andre uerstattelige ting. Allerede i 1941 var instrumenter anskaffet på nytt, og foreningen i sving igjen. I 1945 ble innredet ungdomslokale i det tidligere tyske fengslet, og her fikk foreningen sin egen musikksal.

I 1950 ble det anskaffet nye uniformer: mellom-blå dress, med gullblanke knapper. Instrumentene er av beste kvalitet.

Gullhav sluttet i 1951 etter 27 års medlemskap, herav 17 år som dirigent og 7 år som formann.

Som gjestedirigenter har foreningen hatt Østen Toft og Willie Vieth. Den nåværende dirigent er Odd Bjerke.

Foreningen spilte i Kringkastingen i 1954. Nåværende styre: Odd Lie, formann, Peder Berg, Erling Larsen, Torbjørn Moen og Sverre Moen. Korpset har i dag 30 mann.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.