Internt referansenummer: 10.09.2010 – A
Kilde:
FEM ÅR – Kvinner forteller
Minnebanken 1995
Trykk: Selbu – Trykk A/S
Illustrasjoner og bilder kommer fra privatpersoner, Fosen Bildearkiv og andre arkiv i Sør-Trøndelag.
En særlig takk til Kari Rolseth, som har latt oss benytte hennes fars, Normann Haugums, etterlatte arkiver.
ISBN 82 – 91572 – 00 – 3
(Klikk her for å lese innledningen ”Barn skriver om krigen og frigjøringen)
(Klikk her for å lese selve  innledningen til boken)

Dramatisk for store og små


Intervjuobjekt:    
Helga Furuhaug (1914)

Intervjuer:    
Tor Inge Våge

Helga Furuhaug er født 8. februar på Frosta. I 1935 flyttet hun ut av sitt barndomshjem, der hun hadde bodd sammen med 11 søsken, og inn til Trondheim. Her begynte hun å arbeide på Trondheim Kommunale mor-spedbarnshjem, (Moderhjemmet) på Ila som sykepleier. Da krigen startet, måtte hun og resten av Moderhjemmet evakueres til en gård ved Jonsvatnet. I dag har Helga, to barn, Berit (50) og Greta (48). Helga bor nå på en gård på Angelltrøa i Trondheim.

9. april 1940

Kvelden før, den 8.april, var jeg på besøk hos noen venner på Nedre Møllenberg. Da jeg satt på trikken på vei hjem, fikk jeg høre at engelskmennene hadde lagt ut miner i kampen for å hindre at tyskerne skulle innta Trondheim.

Dagen etterpå, 9. april, ble Helga vekket av bestyrerinnen på Moderhjemmet. Bombeflyene fløy over byen, og krigsskipene lå ute i fjorden. Det var krig. 22 barn, fire mødre og tre ansatte i tillegg til Helga ble satt på en buss og evakuert. De havnet til slutt på en gård oppe ved Jonsvatnet.Like i nærheten av gården var det mange tyske småfly Helga så at engelskmennene bombet «flyplassen». Jeg så utrolig mange lysglimt på grunn av bombenedslagene, sier Helga om hendelsen. Det var dårlig plass på gården og ingen senger, så barna ble lagt på gulvet. Gardiner hadde vi heller ikke, de ble erstattet med tøybleier. Høsten 1940, ble Moderhjemmet flyttet til Chadottenlund.

Tyskerbesøk

Foreldrene til Helga som bodde på Frosta, fikk besøk av en tysk soldat som lette etter radioer. Moren til Helga tenkte det ikke var nødvendig å bli uvenner med tyskeren, så hun tilbød ham kaffe Soldaten sa ikke nei takk til det. Han så at det hang mange bilder rundt omkring i huset, så han skjønte at her hadde det bodd en stor familie Etter hvert begynte han å legge ut om sin familie i Tyskland. Han viste fram bilder av dem og forklarte at han ikke var nazist. Han ble rett og slett tvunget til å bli med i krigen. Han håpet at denne krigen skulle ta slutt raskest mulig Moren til Helga skjønte han ikke ville dem noe vondt, og dessuten hadde de heller ingen radio å skjule.

Sabotør

En dag skulle Helga og Ivar, hennes forlovede, i et bryllup i Orkdal. Ivar hadde glemt igjen passet hjemme, så da de ble stoppet av tyskerne, ble han arrestert som en mulig sabotør mot Thamshavnbanen. Helga måtte reise tilbake til Trondheim og hente passet til Ivar for å bevise hans uskyld.

Bryllup

I 1943 giftet Ivar og Helga seg hos byfogden i Trondheim. Bryllupssermonien var en dag, mens selskapet ble holdt på Frosta en annen dag. For å fa tak i mat til festen hadde en bekjent slaktet en kalv, og kjøttet ble smuglet inne i kofferter over til Frosta.

Frigioringsdagene

Under frigjøringsdagene var det selv sagt stor jubel her i landet. Norske flagg ble heist til topps overalt, og stemningen var stor. En dame som bodde i leiligheten ovenfor Helga, hadde en tysk kjæreste, og sammen hadde de en unge. Plutselig kom det et skudd gjennom vinduet og videre inn i leiligheten. Damen som bodde der, trodde det var noen nordmenn som skjøt etter henne fordi hun hadde en «tyskerunge», men sannsynligvis var det noen norske soldater som i pur glede hadde avfyrt noen skudd som tegn på at krigen var over, eller at de skulle skyte i stykker miner som lå spredd rundt omkring i nærheten. Helga sier: – Det var en stor lettelse at krigen tok slutt. Jeg håper jeg aldri far oppleve noe lignende en gang til.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.