Internt referansenummer:I-000009
Kilde
Terra Buskerud – Historieboka.no
(Samling av flere hundre lokalhistoriske artikler fra Buskerud.)

Skrevet av Berit Nøkleby

Drammen under 2.verdenskrig –

Rasjonering og varemangel

Da annen verdenskrig brøt ut 1. september 1939, ble det straks også i det nøytrale Norge innført rasjonering av enkelte importvarer som kaffe, sukker og bensin.

Men det var først etter at tyskerne okkuperte Norge at rasjoneringen ble virkelig plagsom. Nå kunne vi ikke lenger importere varer fra land som var i krig med Tyskland. Rasjonering av en rekke matvarer ble straks innført. Også drivstoff som olje og bensin ble strengt rasjonert, noe som økte problemene både i fiske og jordbruk.

Allerede i april 1940 ble korn, mel, erter og bønner, kaffe, te og sukker rasjonert. Senere i krigen ble rasjonene vesentlig mindre og omfattet det meste, og enkelte varer, som kaffe, te og sjokolade, var ikke å få lenger. Kjøpmennene måtte klippe merker fra rasjoneringskortene hver gang folk kjøpte sin rasjon, og det var ikke småtterier det dreiet seg om – i juli 1940 ble det klippet 2,5 millioner brødmerker i Drammen!

Klesrasjonering kom i september 1940. Mens andre rasjoneringskort ble delt ut, måtte folk kjøpe kleskortene for 40 øre stykket og fylle dem ut med nøyaktig og begrunnet søknad om det vareslag man ønsket. Hvis forsyningsnemnda innvilget søknaden, fikk man kortet tilbake i posten og kunne gå i butikken og kjøpe varen. Det samme gjaldt for sko.

Etter hvert var det meste rasjonert. Folk tilbragte lange tider i kø, og det var slett ikke sikkert at de fikk noe likevel når det endelig var deres tur. Løsningen måtte bli selvberging. Allerede sommeren 1940 hadde Drammen kommune tildelt folk små jordstykker, parseller, der de kunne dyrke poteter og annet. "Støkke" kalte drammenserne en slik parsell. Det siste krigsåret hadde nærmere 5000 drammensere egen parsell. Da var haver, parker og løkker forlengst tatt i bruk, og kommunen måtte leie jord utenbys – i Lier, Åssiden og Skoger.

Drammen ble ganske landlig, for folk skaffet seg husdyr også. Det hørtes kakling, galing og grynting fra villahaver, kjellere, loft og uthus. Kaniner ga bra kjøtt og var populære. I tiden før jul 1942 ble det slaktet omkring 30 000 kaniner i Drammen og omegn. Høsten 1944 var det 1825 ”villagriser” i byen. Det vil si at hver tredje eller fjerde familie hadde gris. Men dette året ble ikke julegrisene store, og de måtte slaktes før 15. november på grunn av potetmangel. All potet måtte nå gå til menneskeføde.

Folk byttet med hverandre, sydde om og brukte fantasien. Alt var det mangel på, bare ikke penger – for det var ikke noe å få kjøpt for dem likevel. Hva i all verden skulle man gi for eksempel i bryllupspresang? Et par som giftet seg høsten 1942, fikk 40 keramikkfat og 26 vedkurver.

"Har De hørt siste rykte? Nå må man levere inn siste rykte for å få et nytt," ble det sagt, og neimen om det lød så usannsynlig. Iallfall måtte man levere brukte flasker, krukker og tuber før man fikk tannpasta, munnvann, blekk, vitaminpreparater eller kosmetikk. Skrukork måtte følge med, og det var ingen betaling for brukt emballasje, som dessuten måtte være rengjort. Bryggeriene produserte både brus (søtet med sakkarin) og øl, men flaskemangelen truet med å stoppe det hele høsten 1944.

Den siste krigsjulen, i 1944, var det så magre tider at småfuglene fortrakk ut av byen, for ikke fant de smuler og ikke var det julenek. Det var nesten ikke varer i butikkene. En av byens større klesbutikker solgte ikke klær lenger, men treskulpturer, fyrstikkholdere og papirkniver, bordpynt, lysestaker og dørmatter! Kjøttrasjonen til jul ble malt til kjøttdeig for at alle skulle få likt: 350 gram til hver drammenser. Men juletreet på Bragernes torv kom opp også dette året, og kirkene var fulle av folk da klokkene ringte julen inn. Og det var håp om fred.
Kilder:

Nøkleby, Berit: Drammen. En norsk østlandsbys utviklingshistorie, bind V, Drammen 1996

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *