Internt referansenummer: 18.10.09 – A

Kilde:
Østfold – ille bra!
Historier fra kommunalt liv og virke i Østfold
Samlet av Carl E. Wang og Oddvar Olsen
Illustrert av Arvid Andreassen
Kommunalforlaget AS, 1990
ISBN 82-7242-712-5
Klikk her for å lese ”en innledning til Østfold – ille bra”.
Klikk her for å lese ”Forordet”.

Du skal ikke sove i kommunestyret!

Ostfold-ille-bra-sinde-0013

Illustrert av Arvid Andreassen

I årene etter århundreskiftet ble gjerne kommunestyremøtene i Rygge holdt i forsamlingslokalet på Noatun. Veien var lang for enkelte, og det var derfor godt å få skyss med en som skulle samme veien.

Gartner Nils Halaas var i 1910 blitt innvalgt på Venstres og Arbeidernes liste. Han pleide å ta med seg Hans Walle fra Hanen på Årvold de gangene han var innkalt som møtende vararepresentant. Walle representerte det nystiftede Arbeiderpartiet. I forsamlingslokalet var man gjerne plassert distriktsvis, og Halaas og Walle ble sittende ved siden av hverandre. Det oste varmt fra ovnene, og flere av representantene begynte å bli søvnige og glippet med øynene. Debatten var langdryg, og enkelte hadde problemen med å holde seg våkne etter en lang arbeidsdag. Det gikk ikke bedre enn at Walle sovnet med hodet på skulderen til Halaas. Til slutt var saken utdebattert og det skulle være votering.

Den gang stemte man ved å reise seg opp. Idet Halaas reiste seg, kom han til å sette en albu i siden på Walle, med det resultat at han spratt opp. Den observante ordføreren talte raskt opp de som stod oppreist. Dermed ble Walles stemme tatt til inntekt for de borgerlige.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *