Internt referansenummer:B-2021-august-001
Kilde:VÅR KULTURARV
Tekst og tegninger av Ann-Grethe Aassve
Trykt hos A/S E. K. Hansen Eftf.
Asgård & Sønn
Molde 1981
Klikk her for å lese forordet

Eikesdal

Eikesdalen er en av de mest storslåtte dater i Romsdal. Stupbratt faller fjella ned i det nesten to mil lange Eikesdalsvatnet som i mange år har gitt livberging i form av laks og ørret til folket i Eikesdal. Ved siden av det ga andejakten et godt tilskudd. Hasselskogen står tett i dalen og opp igjennom tidene ble det samlet adskillige hundre tønner hvert ár. Av hasseltreet ble det også produsert tønneband. Eikesdølene var selvforsynt med korn og de mange bekkekvernene ble flittig brukt helt ut i 1960-åra. De åra det oppstod langvarig tørke, måtte folket ty til almebork som de blandet i brødmelet. I dag benyttes almegreinene til sauefor. Or var også en betydelig tresort. Tømmeret ble brukt til løebygging som ga en fin gjennomtrekk for høyet.

Husa ligger tett sammen i Eikesdal. De er parallellførte med terenget mens bygdeveien slynger seg oppover dalen hvor korn og potetåker ligger vekselvis.

Turiststrørnmen til dalen øker. Nede ved vatnet er det blitt campingplass, men ingen ting er hyggeligere enn å tilbringe noen dager på det gamle og tradisjonsrike pensjonatet til familien Reitan. Reitan gård har tatt imot turister siden omkring 1880. Før den tid var det skysstasjon her.

På Utigard står Almetreet, hvor unge Bjørnstjerne Bjørnson i 1858 satt og skrev «Undre mig på, hvad jeg får at se over de høje fjelle?»

En ung Bjørnstjerne Bjørnson.

Et lite vakkert kapell er plassert på en høyde i dalen, mellom Austigard og Oppigard. Kapellet ble ferdig bygd i 1866.

Eikesdal kapell fotografert i 1924. Fotograf Anders Beer Wilse.

For ett hundre år siden var det omlag 300 mennesker i Eikesdal. I dag er tallet gått ned til under hundre.

Tegninger av Ann-Grethe Aassve.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *