Hentet fra artikkelen:
”Av skiidrettens saga i Innherred”
av Kjell Saxvik
Hentet fra Årbok 1977
Nord-Trøndelag Historielag
Redaksjon: Olav Skevik og Jarle Skjei
I kommisjon hos Steinkjer Bokhandel AS
STEINKJER TRYKKERI A.S 1977

Et gutterenn i Steinkjer 1866


Det første skirenn i Skjeftelia i mars 1866 (Se innlegget ”Det første skirenn i Innherred”) var et kraftig puff forover for skiidretten. Allerede søndagen etter trommet Stenkjær Skytterlag sammen til ”et Præmieskirend for Stenkjærs ukonfirmerede Ungdom”. I spissen for dette sto skolelærer Haugset og handelsmann Jacob Sæther, formannen i skytterlaget. Så vidt en kjenner til må dette ha vært det første åpne konkurranserenn på ski for unge gutter.

Hele 30 gutter deltok i rennet 11. mars 1866. Det foregikk i samme løype ved Skjefte som var brukt av Indherreds Skiløberforening helgen før. Men hoppene var sløyfet. Føret var mye bedre den dagen enn søndagen før, og det viste seg at småguttene ikke var redde for å sette utover bakken. Om en god del fall ble registrert, så var det også flere som sto løypa ut og gjennomførte løpet på 40 – 50 sekunder. Prestasjonene må her vurderes på bakgrunn av det sannsynlige faktum at guttene ikke hadde sett en skiløper, og knapt et par ski før denne vinteren. De fleste av dem hadde ikke ski selv engang, men hadde vært flere om samme paret under øvelse og trening.

To riktige småkarer, neppe i skolepliktig alder ennå, Harald Rosenvinge fra Egge og Rolf Skjefte fra Ogndalen (den seinere billedhugger som døde så ung) vakte beundring fordi de modig og djervt satte utfor bakken, men de kom dessverre ikke på premielisten på grunn av fall.

Premievinnerne ble:

1. premie    1 sølv teskje        Ludvig Fenstad
2. premie    1 sølv teskje        Albert Fredriksen
3. premie     1 fotoalbum        Johan Henriksen
4. premie    1 skjerf               Kristian Schjei
5. premie    1 krutthorn          Ølver Rosenvinge
6. premie    1 notisbok           Bernt Mortensen
7. premie    1 pengepung       Christian Grøttum
8. premie    1 foldekniv          Christian Mære

Premiene ble utdelt umiddelbart etter rennet på gården Skjefte og redaktør Johan B. Andersen føiet til i sitt referat om rennet at:

”naar Smaakarlene saa engang er bleven store, saa skal Touren komme til dem at blive regnet blant Norges Idrætsmænd”.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *