Internt referansenummer: 10.09.2010 – A
Kilde:
FEM ÅR – Kvinner forteller
Minnebanken 1995
Trykk: Selbu – Trykk A/S
Illustrasjoner og bilder kommer fra privatpersoner, Fosen Bildearkiv og andre arkiv i Sør-Trøndelag.
En særlig takk til Kari Rolseth, som har latt oss benytte hennes fars, Normann Haugums, etterlatte arkiver.
ISBN 82 – 91572 – 00 – 3
(Klikk her for å lese innledningen ”Barn skriver om krigen og frigjøringen)
(Klikk her for å lese selve  innledningen til boken)


Et lite klikk, så er jeg død

Intervjuobjekt:    
Edith Forbord (1922) f. Melvold

Intervjuer:
Silje Granum

Da 2. verdenskrig brøt ut var Edith Forbord 19 år, og hun bodde på gården «Melvold» i Forbordsgrenda i Malvik. Hennes historie fra krigen handler om en av norgeshistoriens verste krigsforbrytere, Henry Oliver Rinnan.

Det var mange motstandsgrupper i Norge under krigen, og blant dem den store Trondheim, Thingstadgruppen. Men Henry Oliver Rinnan hadde klart å avsløre gruppen, og han arresterte lederen Henry Thingstad vinteren 1941. For å fa han til å angi de andre i gruppa, bruker han de verste midler. Først gir de han en rekke ørefiker, så må han ta av seg buksene og får bank av et bjerkeris. Så ble stålspiral-kølle med stålklump i spissen brukt på de mest kjøttfulle stedene: lårene, baken og overarmen. Slik fortsetter torturen i to døgn, kun med noen timers pause mellom hver gang.

Henry Oliver Rinnan får høre om alle medlemmene i Thingstadgruppen, også Edith Forbords svoger og hans kamerat Hjalmar, som tyskerne gjerne vil få tak i. Disse far heldigvis høre om dette, og går i skjul ved Forbord. Hjalmar gjemmer seg i ei hytte oppe i skogen.

Noen ganger i uken får Edith Forbord besøk av en hyggelig student, som bor i en liten hytte et lite stykke fra Forbordsgrenda. Han sier hans navn er Kristoffer Olsen. Han kommer til gården «Melvold» for å kjøpe melk, og for å låne bøker av Edith. Så en dag fortalte han at han skulle reise bort, så de vi ikke se han igjen.

To dager senere får de høre at det tyske politiet skal komme til Forbord for å lete etter en norsk motstandsmann. Det må nok være Kristoffer Olsen det, tror Edith og hennes mann Jon, men de bestemmer seg for å ikke si et ord.

Det er kveld den 21. oktober 1943, og Edith Forbord står på kjøkkenet og lager mat da hun hører biler komme på gårdstunet. Ut kommer Henry Oliver Rinnan og seks bandemedlemmer, blant dem Ivar Grande, på den tiden nestkommanderende i banden. Mens de andre gjennomsøker stuen, går Ivar Grande ut til kjøkkenet til Edith. Han spør henne vennlig ut om denne Hjalmar, som er medlem av Thingstadgruppen. Men Edith sier at hun ikke vet noen ting. Dessuten, sier hun: «Han heter jo Kristoffer Olsen, hvis det er samme mann vi snakker om.»

Så kommer Rinnan ut i kjøkkenet. Bli med meg og vis meg rundt i huset, sier han strengt. Men Edith svarer ikke. Du har med å lystre ordre! Så lader han pistolen og setter den i ryggen på Edith. Hun blir veldig redd, og tenker: Et lite klikk, så er jeg død. De går opp i andre etasje, men Henry Oliver Rinnan finner ingenting av interesse. Heldigvis hadde Edith og Jon gjemt unna alle illegale aviser og radioer i uthuset da de fikk vite at tyskerne skulle komme.

Uthuset, er det ute, spør Rinnan. Ja, selvfølgelig er det ute, svarer Edith. Da smiler Rinnan og
klapper henne på skuldrene. Men de torde ikke gå ut i uthuset av frykt for å bli angrepet av
motstandsmenn, for det var så mørkt at de ikke kunne se noen ting. Hadde de gått ut i uthuset hadde de sikkert fwinet de illegale avisene og radioen, og da er det ikke sikkert at Edith hadde sittet her idag Rinnan bryr seg ikke mer om uthuset, og spør i steden om hvor lenge det er siden hun har sett Hjalmar Edith forteller at det er to dager siden.

Så kommer Jon Forbord hjem etter å ha arbeidet på åkeren Rinnan spør også han ut om denne Hjalmar Men akkurat som Edith påstår Jon at han bare har snakket med Kristoffer Olsen, og det har han ikke gjort på ei uke. Da slår Henry Oliver Rinnan han i ansiktet og roper: Du lyver!! Din hustru har snakket med han for bare to dager siden! Og forresten, så heter han Hjalmar, og han er en meget farlig mann Rinnan fatter mistanke til Jon, og truer med å ta han med til Trondheim. Heldigvis gjør han det ikke.

Henry Oliver unnskylder alt bryet og rotet som de har forårsaket, og så drar de ni mennene (Rinnan, seks bandemedlemmer og to tyske sjåfører) videre til hytta hvor de tror at Hjalmar holder seg skjult.

For å komme seg inn i hytta, skyter de med pistoler på låsen, men hytta er tom. Rinnan tar med seg skrivemaskinen og forskjellig annet utstyr, og en flaske vin som Hjalmar hadde stående for å feire freden! Tilbake til Trondheim drar Rinnan, uten motstandsmannen Hjalmar.

Hjalmar og Edith Forbords svoger er nemlig på vei over til Sverige, men været er fryktelig, og de går seg vill i Verdalsfjellene. Redd for å støte på tyskere som også holder til i fjellene, søker de ly i en gamme. Heldigvis blir været bedre, og motstandsmennene kommer seg til Sverige.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.