For bilder fra Overhalla, gå inn på Overhalla
historielag’s fotoarkiv.


Kilde:

Namdal Historielag (link til hjemmeside)
Årbok for Namdalen 1961 side 54
Skriftstyrar: P.Jæger-Leirvik
Jakob Bjerke forteller

”Furukjerka” i Grandaundalen.

For 57 år siden var jeg gjeter i Lestumseter ved Midtre Bangsjø i Overhalla. Der kom jeg en dag bort til en gammel ”furugadd” på en rabba oppe i dalen, som der var skåret så mange bokstaver og årstall i med kniv en gang i tiden. Og like ved på øvre siden hadde der vært et ildsted eter de mange trekullrester å dømme.

Jeg fortalte dette til setertausa, Randi Hellena.

–    ”Ja, da har du vært i ”Furukjerka”, sa hun.

I gammel tid brukte alle setertauser og gjetere fra Jørumsseter i øst og til Myrmoseter i vest og møtes der på en bestemt dag i setertida. Der ble det nok drøftet mange ting. Noenn kunne ha med binding, sangbok eller en postil, så der ble det både lest og sunget. Derfor er denne ”furugadden” kalt ”Furukjerka”.

For noen år siden kom jeg opp Grandaundalen og tok en avstikker bort til dette ensomme stedet for å se om ikke ”gadden” var råtnet ned. Men nei da, den sto der likedan som for 57 år siden med de svære grener som tiuren hadde sittet på – og som de store hauger tiorlort ved røttene var tydelige tegn på.

De gamle bokstaver og årstall kunne jeg vanskelig tyde så mange av. Merker etter elg i parringstiden ved groper og rubbing av hornene på noen trær i nærheten fortalte noe fra senere år, men den ”furugadden” kunne sikkert hatt mangt og meget å fortelle om han bare hadde kunnet snakke.

For bilder fra Overhalla, gå inn på Overhalla
historielag’s fotoarkiv.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *