Kilde:
Gamle matoppskrifter fra Nordland
Samlet av Rigmor Skjervagen.

Fra Alstadhaug/Austbø

Gnikkalefse ca 45 stk

Lefse

1 kopp smør, 1 kopp sirup, 1 1/2 ss hjortonsalt, 150 gr byggmel, 250 gr siktet rug, 750 gr hvetemel og vann til passe deig litt over 1/2 liter. Smøret smeltes, bland i sirupen så den jevner seg med smøret, så blandes det øvrige i. Kjevles ut til ganske tynne runde leiver og stekes på takke (ikke for mye stekt). Før i gamle dager bruktes det råmelk til gnikket, men det er jo vanskelig å få tak i idag, derfor oppskrift gnikk som kan brukes i stedet.

Gnikk

4 kopper potetmel, 4 kopper siktet rug, 1 ss eddik, 1 kopp farin. Tilsett vann til det blir som en tykk grøt. Piskes på mikseren til det blir hvitt, smøres jevnt over leiven som settes i stekeovnen til tørk. Kan tørkes helt ferdig i stekeovnen eller den kan tas ut og tørkes videre på takka, men da med rist imellom, må ikke brunes. Må bare bløtes på den siden som ikke er gnikk på. Ved bløting legges bløtesidene mot hverandre og gnikkesidene mot hverandre. Smøres med smør, sukker og kanel. Sidene brettes litt inn og så legges den dobbelt og skjæres i passende biter.

Del på sosiale medier

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *