Internt referansenummer: 03.06.2011 – Bok
Kilde: Sagn frå Rogaland
Utvalgt og gjenfortalt av: HANS EYVIND NÆSS
Stabenfeldt Forlag
ISBN 82-532-0335-7
Trykt i Aktietrykkeriet i Stavanger 1978
Klikk her for å lese “Forordet”

Gygraskrevet

På fjellet mellom Løvbrekke og Hytland, på østsiden av Ørsdalsvannet, bodde en gang en gyger som var så lang og svær at hun tok hele Ørsdalsvannet i ett steg.

Denne gygren var støtt og stadig på besøk hos grannene sine. En dag skulle hun avsted til en nabo som bodde på vestsiden av vannet. Men så forsov hun seg, og hun var svært i farten da hun først kom avsted for å nå frem før solrenning. Men så i hasten var hun, at hun ikke så seg for da hun skulle over en bratt fjellkant. Og dermed løsnet store fjellmasser, og gygren fulgte med raset. Og der satt hun da, like ved vannet, og hadde hauger både av jord og sten mellom benene. Disse rasmassene dannet en lang rygg fra vannkanten og oppetter fjellskråningen. Og der gygren gled utfor ble det som en dyp dal i fjellet, som den dag i dag kalles Gygraskrevet.

Gygren nådde nok frem i rett tid likevel, men minner fra raset må hun ha fått, for nabogygren måtte kjøre henne tilbake. I fjellet syns sporene etter hjulene fra denne ferden og fort må det ha gått. De hvite hjulsporene i fjellet viser at det snart har gått på det ene hjul, snart på det andre, snart opp og snart ned.

Et annet sagn vil ha det til at Gygraskrevet ble dannet da mannen hennes, risen, var blitt så galen på kjerringa at han sparket henne ut av fjellet. Og der gygren datt ned, ble Gygra-skrevet formet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.