Internt referansenummer: 14.05.10 – A
Kilde:
Brevet hjem
En samling brev fra norske utvandrere
Samlet og redigert av Per Jevne
(Klikk her for å lese Forordet som er skrevet i boken Brevet hjem)
COPYRIGHT 1975
BY ADRESSEAVISEN A/S
Adresseavisens forlag 1975
ISBN 82-7164-001-1
Klikk her for å gå til Adresseavisens nettutgave

 

Han talte til siste minutt

Fremgang i det nye landet på den andre siden av Atlanterhavet var det alltid hyggelig å kunne berette om, og slekten hjemme fulgte ivrig med i hvordan det gikk med utvandrerne. Men det hendte at et sorgens budskap fant veien hjem. Dette brevet er skrevet en februardag i 1910 av Fransiska Kirkhorn, født Rustad. Hun skrev brevet samme dag hennes kjære bestefar døde. Fransiska forteller i brevet hjem til Hornindal at «han talte til siste faa minutter, saa sukket han dypt og hørlig, dermed var det over».

Familien_Kirkhol

Rundt familien Kirkhorn vokste det etter hvert opp en liten by, som fikk navnet Rustad. Den ligger i Clay County, Minnesota. Bildet viser Peder og Johanne Kirkhorn, fotografert i 1905.
Fotograf ukjent.

Rustad, Clay County,
Minn. Feb. 1 1910.

Kjære Olav.

Rasmus orker ikke at skrive, heller ikke Bestemor, saa blir det altsaa mig som maa være den som maa fortelle dig en sørgelig nyhed at vor kjære Bestefar er død.

(Bildet er kun et illustrasjonsbilde sm er malt av Haynes King (December 1831 – 17 May 1904)

Han døde klokken 10.30 i dag morges braat, han talte til siste faa minutter, saa sukket han dypt og hørlig dermed var det over. Han havde af og til været usel siden to uger før jul, men var ikke være end han var oppe. I gaar kveld sagde han god nat — klokken 8.30 — og gik til sengs. I dag morges fortalte han mig at han havde været ganske daarlig i nat. Saa fik vi ind Læge — (da han traf til at være paa sygebesøk i nabohuset). Klokken var før 10 — han bare sagde: lig rolig og hold dig varm saa blir du nok bra — men om en halv time var han død af hjerteslag. Det var aldeles uventet baade for os — og jeg tror ikke han havde nogen anelse om at han skulde dø selv. Det er ganske haardt for Bestemor at det skulde gaa saa braat. Og for mig selv er det nok saa saart da jeg havde lært at holde af ham meget.

Jeg mistet min fader da jeg var 5 aar gammel saa min faderkjærlighed gav jeg han da vi fik han hid, og jeg haaber at jeg aldrig med ord eller miner har nogen gang saaret ham. Vi var alltid de beste venner. Det er saa haardt at tænke paa at han skulde gaa saa fort, men det kan jo ikke forandres. Haaber de vil skrive til Mor snart.

 

Saa maa jeg slutte med en kjærlig hilsen til dig

din søster Fransiska

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *