Internt referansenummer: 03.06.2011 – Bok
Kilde: Sagn frå Rogaland
Utvalgt og gjenfortalt av: HANS EYVIND NÆSS
Stabenfeldt Forlag
ISBN 82-532-0335-7
Trykt i Aktietrykkeriet i Stavanger 1978

Klikk her for å lese “Forordet”

Hanen gol i Gloppedalsura

Mellom Veen i Bjerkreim og Byrkjedal i Forsand ligger en stor ur, Gloppura eller Gloppedalsura. Det er den største uren i Rogaland og kanskje den største i hele landet. Den ligger i en dal som er om lag en kilometer bred. Høye, bratte fjell går opp på begge sider. Ura fyller dalen i hele bredden og i en lengde av tre km. Her ligger tusenvis av sten, noen store som hus og mange mindre. Før i tiden, før veien kom, var det nesten umulig for mennesker å komme gjennom denne dalen.

Om denne uren fortalte gamle folk på Veen og Byrkjedal dette sagnet.

Før stenene raste ut fra fjellet, lå en gild gård i denne dalen. Navnet på gården er det ingen som kjenner. Men folket som bodde der hørte visst ikke til dem gudene likte best. Tor og Åsgårdsreien for ofte forbi. En dag tett oppunder jul da de drev på med turing og slåssing og drikk på gården, visste de ikke ordet av det før det kom et styggevær med torden og lyn og blest og storm. Store blokker og stener ble slitt løst fra fjellsidene som slo sprekker, og stenene falt ned og fylte hele dalen. Ikke et menneske overlevde.

Men to år — noen sier syv år senere — kunne folk ennå høre hanen som gol nede mellom stenene. De trodde den hadde overlevd i kornbingen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.