Internt referansenummer: 30.03.2014 – Internett
Kilde:
Thor Nilsen – Slitu 26.10.2013

Henrettelse på Morstang sletta i 1832

 

Det var en stille morgen, for 178 år siden, på Morstang sletta stod det en flokk redde og alvorlige borgere. Solen var ikke stått opp enda, men Sognepresten og lensmann var inne på gårdstunet på Morstang. Lensmann passet på de to brødre Hans og Tarald fra Hærland, mens Sognepresten leste fra sin bok.

Men et så ble det stille, fuglene sluttet og kvitre. Det var bødlen som kom i sin hest og vogn, og med en rød blodfjør i hatten og svartkledd med stor øks.

Bødlen tok sin plass med den store hogge Stabben og lensmann og hans drenger førte de to bort til henrettelse plassen. Solen var nå på vei opp, med en del mørke skyer rundt og så ble Hans lagt ned på stubben med handjern bundet ut på hver arm. Der falt den lyn skarpe øksen og hodet ble avskilt kroppen, deretter ble Tarlad ført frem og samme prosses gjentok seg.

Deretter tok man hodene og satte de på staur på hver side av veien, til skrekk og advarsel. I følge muntlige kilder sto de der i 40 år, det var ingen som torde ta de ned.

Kroppene ble begravet på Buer, da ingen mordere fikk ligge i vigslet grav. Etter 40 år så ble også hodene endelig tatt ned og gravlagt på andre siden av veien. Slik at de ikke skulle få kontakt i ånde riket og komme tilbake.

Etter en god del år ble hodene gravd opp og kom i samme grav!

Det er ikke rart at man gjerne kaldsvettet nedover ryggen når man dro forbi dette stedet!

Hva hadde de gjort? De tok livet av en kremmer for å få fatt i pengene hans. Til dette mordet brukte de Arsenikk som de hadde fått av Dyrlege Kjøstelsen, til rottegift.

Epilog!

Bøddel yrke var ikke et anerkjent yrke i Norge slik som i blant annet Frankrike. Der gikk det i arv fra far til sønn gjennom genrasjoner. Tenk å være med pappa på jobben?? Familien Sanson hadde denne jobben gjennom 150 år i Frankrike og en av sønnene i slekta startet opp allerede som 13 åring.

De siste henrettelse ble foretatt i Norge i 1876 av Theodor Larsen som da var rikests skareretter.

Slitu 26.10.2013 Thor Nilsen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *