Internt referansenummer: 03.06.2011 – Bok
Kilde: Sagn frå Rogaland
Utvalgt og gjenfortalt av: HANS EYVIND NÆSS
Stabenfeldt Forlag
ISBN 82-532-0335-7
Trykt i Aktietrykkeriet i Stavanger 1978
Klikk her for å lese “Forordet”

Hudhellen

I hedensk tid da der fantes en konge på hvert nes, skulle det en gang velges en konge på Egersundsøya. Tidligere hadde befolkningen vært underlagt en konge som bodde på fastlandet. Nå ville de ikke finne seg i dette lenger. De ville ha en konge for seg selv.

Nord på øya ligger gården Leidland. Der bodde det en fremragende og dugelig mann som var godt likt av øyfolket. Han hadde alle de egenskaper som krevdes av en konge. Og mens de som bodde nord på øya ville ha denne mannen til konge, var de som bodde i syd ganske imot det. For på Hovland bodde en kjempe av en kar som de ønsket skulle bli den nye kongen over hele øya.

Så ble det forhandlet mellom partene i det lange og det brede. Til slutt ble det enighet om at hele folket skulle samles midt på øya, på et sted like syd for Nysund. Så snart de var kommet sammen, tok de en rå og glatt oksehud og bredde ut over en stenhelle på strandbredden.

Konge skulle den bli som kunne hoppe fra en fjellskrent like ovenfor hellen og ned på oksehuden og bli stående der.

Hovlandskjempen forsøkte seg først. Han tok et voldsomt sprang, nådde stenhellen, men gled så videre og ut i sjøen. Med Leidlandsmannen gikk det bedre. Han hoppet og ble stående på hellen uten å falle. Og så ble han valgt til øykonge som avtalen var.

Hellen ligger der den dag i dag. Av noen kalles den Hudhedlå, av andre Kongssteinen. Hellen skråner ned mot sjøen, og spranget må ha vært innpå 20 alen (12-13 meter). Siden dette hendte levde det i lang tid konger på Leidland og de var alle, hver og &I, kloke og forstandige folk. Derfor heter det ennå på egersundskanten om folk som fører uforstandig og tåpelig tale: gå til Leidland og kjøb deg vet’!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.