Kilde:
Husmenn og husmannskost fra hele landet
Ardis Kaspersen

Husmannskost – Dampet kålrabi

Å dampe kålrabi var alltid en nødløsning når det tidvis var lite mat og mange munner å mette. Gamle mennesker tenker for øvrig med stor glede tilbake på disse måltidene. Forberedelsene var spennende for ungene som fulgte godt med.

Først satte man en stor gryte med vann i bunnen av ildstedet; det var som oftest ei grue. Så ble en nettingring lagt over vannet. Man beregnet jevnstore kålrabier etter antall spisegjester. Alt stygt ble skåret av kålrabien, men skallet skulle sitte på. De vaskede kålrabiene ble lagt tett i tett på nettingringen. Så la man først et lokk over, deretter en halmkvist, og til sist et lokk som dekket det hele. Kålrabien ble dampet til den ble mør, mens lukten pirret appetitten.

Når kålrabien var ferdig, fikk hver og en sin kålrabi pluss flatbrød og en skive smør. Hele måltidet skulle inntas uten flere kruseduller.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *