Kilde:
Husmenn og husmannskost fra hele landet
Ardis Kaspersen

Husmannskost – Fiskemølje

Man tok lever og innmat ut av fisken og kuttet bort hode og spord. Deretter flekte man fisken langsetter, og det meste av ryggbeinet ble tan bort. Fisken ble vasket i rent vann og skåret opp i passende stykker.

Den store, tykke leveren ble renset for hinner og plukket opp i små bjter.

En gryte ble fylt halv av vann med litt sur myse eller saup i. Når vannet kokte opp, hadde man i litt salt før fiskestykkene ble lagt oppi. Til slutt skulle leverbitene has i. Man måtte koke det hele forsiktig, og det måtte ikke rotes i gryta. Når fisken var kokt, ble gryta løftet av varmen. Fisken fikk hvile litt før skummet ble fjernet og møljegryta ble satt på bordet.

Ved serveringen sto flatbrødstabelen på bordet. Hver og en tok brødet og stakk det i møljegryta til oppbløting. Lever og fisk ble lagt på brødet, som deretter ble rullet
sammen (møljeklenning). Til denne retten trengte man ikke kniv og gaffel, men man burde ha noe å tørke fingrene på.

Til mølja drakk man surmelk eller syresuppe.

Del på sosiale medier

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *