Kilde:
Husmenn og husmannskost fra hele landet
Ardis Kaspersen

Husmannskost – Flatbrødsoll

Man brøt flatbrød smått i et fat. Over dette slo man kald, sur eller søt melk. Man kunne også strø på litt byggmel og slå over kokende vann. Dette var kveldsmat i stedet for grøt.

Readers comments

  • Reidun sier:

    Dette spiser jeg rett som det er….hjemmebakt flatbrød og kulturmelk…..kjempegodt👍😋

  • Lise Adriansen sier:

    Det dær va kværdagskost når eg voks opp

  • Åge sier:

    Dere skriver «brøt» og «slo» i fortid. Dette er mat som fortsatt spises av mange. Med litt spekemat til så er det god sommermat. Helst surmelk, men søt går også bra, spesielt for ungene. Jeg spiste det senest i dag med søtmelk og litt sukker som en slags dessert

  • Kjellfrid Alme sier:

    Her i Sogn vart soll brukt som førmiddagsmat. Gjerne med sukker og brimost på

  • Åse May Reitan sier:

    For oss var det ettermat og vi spiste det som en del av middagen. Kalte det flatbrødsøll etter bare søll. Tror kanskje navnet kom fra bestemor som var fra Snertingdal. Vi bodde på Gjøvik

  • Bjørn Arne Garsegg sier:

    Flott, historier.no! I kokebøker med ordet «Husmannskost» i tittelen, i annonsebilag for matvarebutikker og i ukeblader og aviser brukes på 2020-tallet ofte betegnelsen «husmannskost». Denne «husmannskosten» består ofte av lekre kjøttretter og annen mat som vel ville ha være en nesten uoppnåelig luksus og sjeldenhet på mange husmannsfamiliers kjøkkenbord. Jeg håper historier.no fortsetter å samle og lage slike interessante historier og gjerne oversikter over den historisk korrekte hverdags- og helgematen som husmannsfamilier (og andre fattigfolk) virkelig måtte forsøke å livnære seg på. Gleder meg til den ev. fortsettelsen. Et mulig bokprosjekt også?

  • Kirsten sier:

    Det må væra heimebakt flatbrød!! I Heidal kalte vi denne retten for SØYLL!!! Og det er like godt med kulturmelk(sur søyll) eller helmelk( søt søyll) Eg likte litt sukker på begge typene!!! VASSGRAUT: det var koktvann og strø på byggmjøl og koke og stampe grøten til det ikke var klomper i den, og salt til slutt!! Spises med kulturmelk, Nydelig!!!

  • Himmelsk Godt 😋
    Gjænne tå himlåggå flatbrød.
    Et dæn med kæll surmjølk å liti spikjimat attåt.
    Utmerket såmmårmat på varme dåggå. 😀👍

  • Haldis Nordgård sier:

    Vi brukte å ha på litt strøsukker

  • Husker jeg likte det med Kefir og sukker,det eller kavring.

  • Arvid Kyrkjeøy sier:

    Dette er daglig kost for meg, bruker også havregryn istedefor Flatbrød, hvis jeg ikke har det for hånden.

  • Kari Egge sier:

    Det spiste vi ofte hjemme i min barndom. Ofte som mellommåltid eller som «dessert» etter spekeskinke og varm potetstuing.
    Far brukte kefirmelk med sukker på mens vi ungene spiste flatbrødsoll med vanlig helmelk. Det var ikke husmannskost hos oss, men vanlig å spise på sommeren.

  • Dette var et vanlig måltid i min familie. Jeg likte ikke surmelk, derfor ble det såtmelk på meg 🤗

  • Erik Brennum sier:

    Det er lettvint og godt den dag i dag

  • Grethe Hoel sier:

    Flatbrødsoll var godt og enkelt. Vi fikk også gammelt brød, skåret i terninger, bløtet i varm kaffe og melk. Vi kalte det «sørpe».

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *