Kilde:
Husmenn og husmannskost fra hele landet
Ardis Kaspersen

Husmannskost – Lungemos

Lunger, hjerte og kjøtt fra hode og bein fra storfe eller sau ble vannet ut, renset og delt før det ble kokt i en stor gryte. Deretter ble det malt eller hakket med hakkekniv på brett. Itler og beinrester måtte selvsagt fjernes først. Så tilsatte man salt og hakket løk før man hadde det tilbake i kraften igjen.

Lungemos med kokte poteter ble betraktet som god middagsmat.

Readers comments

 • Rolv Bruun sier:

  Det spiste vi mye av fra femtitallet og utover, men senere, jeg tror det var utover 80-tallet ble den svært dyr. Prisen har normalisert seg nu og det er grei middag. Den som det selges mest av er nok litt i salteste laget.
  Spiste Haggis i Skottland og den var ikke ulik.

 • Helge Warberg sier:

  Som barn lærte vi lungemos å kjenne gjennom mormor og bestefar. De var oppvokst på denne retten og spiste det minst en gang i uken. Det var billig og jeg må ærlig talt si at jeg likte det. Mine besteforeldre hadde ikke dårlig råd. De bodde i en pen gammel leilighet på Majorstuen og bestefar hadde en høy statspensjon som brannformann. Men.. de var oppvokst med lungemos, salt sild, grøt, fiskepudding, salt lapskaus og kjøttsuppe. På sine gamle dager hentet de mat på Kristiania Dampkjøkken og jeg fikk bestandig smake maten deres. Jeg savner både dem og lungemosen.

 • Reidar Larsen sier:

  Spiser stadig lungemos. Koker poteter, varmer lungemos i egen kjele. Når potetene er kokt moser jeg dem på tallerkenen og heller over lungemos. På toppen legger jeg en stor klatt tyttebærsyltetøy. Er det rester av lungemos, spiser jeg den som pålegg på brødskiva, da med et lett strøk Dijon sennep. Lungemos er Gourmetmat!

 • Elsker Lungemos!

  Lungemosen kuttes opp i mindre biter og surres i panne med kokte oppdelte mandelpoteter, finhakket vårløk, rød chili og rødløk som surrer i panne med litt sterk sennep til alt er gjennomvarmet og serveres med godt flatbrød.

  Kan også anbefale grovbrød med kald skivet lungemos, rødbeter og litt rømme.

 • Niklas Djurle sier:

  Kjøp den i Sverige! Der heter den «Pölsa» eller «Hackekorv».
  Siden den inneholder byggryn er poteter opsjonelle.
  Rødbeter er derimot obligatoriske.
  Godt!
  (Gildes variant i Norge er for ubalansert i smaken og lemfeldig krydret).

 • Jeg har levd i 70 år og er oppvokst med lungemos. Jeg kjøper det fremdeles, men den som er i salg nå, er litt for salt etter min mening. Jeg koker mandelpoteter og moser sammen med lungemosen. Takk for tips om tyttebærsyltetøy på, det smaker sikker godt, skal prøve det.

 • Toril slettner sier:

  Lungemos var snaddermat dajg vokste opp rett etter krigen. Av og til kjøper jeg idag også, men den er for mye krydret., så jeg moser inn poteter. Min far og jeg var lungemos spisere på vår hals. Tyttebærsyltetøy var alltid godt følge. Et fint lite gløtt inn i en lykkelig barndom
  Når jeg idag forteller barn og barnebarn om deilig lungemos, da rister de på hodet og vil ikke engang vite hva den er laget av.
  Lungemos var deilig, og billig middagsmat da jeg vokste opp.
  Hilsen Toril Slettner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *