Kilde:
Husmenn og husmannskost fra hele landet
Ardis Kaspersen

Husmannskost – Rakfisk

Rakfisk ble laget og brukt der det var tilgang på ørret, røye eller sik, men fremgangsmåten varierte en del.

Helt nyfisket ørret, røye eller sik ble vasket godt og tørket med et rent klede. Renslighet var meget viktig. Blodranden skulle sitte på.

Man blandet sammen 1 liter salt og 1 ss sukker og la et godt lag i buken på fisken som ble lagt i lag med ryggen ned i et godt rengjort trekjørel. Man måtte ha rikelig med saltblanding mellom lagene og et lag i bunnen og på toppen. Når dette var gjort, la man press på og satte fisken kjølig. Man måtte ikke glemme å holde et øye med den. Etter hvert dannet det seg en lake som dekket fisken.

Etter to måneder var det på tide å nyte rakfisken. Man tørket av den og spiste den sammen med kokte poteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *