Kilde:
Husmenn og husmannskost fra hele landet
Ardis Kaspersen

Husmannskost – Rødsei

Fersk småsei (klubbsei) ble sløyd, flekt og saltet. Den måtte ikke komme i berøring med jord eller vann, og blodranden skulle sitte på. Fisken ble lagt i en trebutt eller krukke. Den ble lagt lagvis med hode mot spord. Det skulle være et godt saltlag i bunnen og mellom lagene. Når butten var full, ble lokket lagt på. Trebutten ble satt bort på et kjølig sted i flere måneder. Da fikk fisken en fin rødfarge.

Dagen før fisken skulle brukes, ble den skåret i passende stykker og satt i kaldt vann. Rødseien skulle kokes som vanlig og serveres med kokte poteter og flatbrød til.

I vår tid brukes det stekte flesketerninger og hvit saus eller gulrotstuing til rødseien, men det hadde ikke husmannen på sitt bord. Dengang var det mest vanlig med litt kaldt smør til fisken.

Rødsei var billig mat som var lett å få kjøpt også for dem som bodde inne i landet. Den ble en god markedsvare.

Del på sosiale medier

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *