Kilde:
Husmenn og husmannskost fra hele landet
Ardis Kaspersen

Husmannskost – Spekelaks

Fra gammelt av var Mandalselva en av de mest fiskerike. Laksen ble både kjent og etterspurt i hele landet. Når det var slik overflod, sto laksen selvsagt på bordet hos både fattig og rik. Ja, den inngikk sågar i husmannskontraktene.

Laksen ble brukt både fersk, salt og speket. Som regel ble den ferske og salte kokt og brukt til middag sammen med poteter og flatbrød. Spekelaksen ble helst brukt til helg og høytid.

Man renset og skylte litt store laks (5-6-kilos). Så ble de filetert. Filetene skulle vaskes i saltvann, tørkes og legges lagvis med grovt salt etter at man hadde strødd rikelig med grovt salt i bunnen av karet. Laksen måtte oppbevares mørkt og kjølig, og man måtte passe på at saltet dekket fisken.

Etter fem dager kunne fisken brukes til middagsmat sammen med flatbrød.

Spekelaksen ble fort for salt. Da måtte den vannes ut og tørkes litt før bruk.

Del på sosiale medier

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *