Kilde:
Løgnøm lekt
Midtre Gauldal kommune
Fortellinger fra Midtre Gauldal med illustrasjoner
ISBN:82-91371-10-5
Redaktør: Helge Løkås
Illustrasjoner:Tore Wolden/John Steffen Gjersvold

Ivrig grensepoliti

Dette hendte på Rørosbanen under krigen. Vi sakser den egentlig fra Gauldalsminne, og det er Rolf Berg fra Hovin som forteller:

"Det var ikke uvanlig at flyktninger som tenkte seg til Sverige, var med toget til Storvollen, et stykke sør for Reitan stasjon. Derfra gikk de langs Gauldalen østover mot Sverige. Som regel hadde de avtalt med togføreren at de skulle stakke på farten akkurat der, slik at de kunne hoppe av. Det var ikke like enkelt bestandig, og av og til kom det hindringer i veien som virket håpløse.

Som denne kvelden da to flyktninger hadde avtalt med togføreren, som var Mons Røskaft, om at de skulle hoppe av på Storvollen. Et stykke opp i dalen fikk de se at det var med norsk grensepoliti på toget. Dette var NS-gutter som var svært så lystne på å vise sin makt, og ofte var de farligere enn tyskerne. Nå var gode råd dyre. De tok kontakt med togføreren som sa at det skulle nok gå bra. De skulle bare gjøre som han sa. Så snart de hadde passert Reitan stasjon, skulle de late som om de var fulle og lage kvalm på toget, så skulle han klare resten. Det gikk etter planen, og konduktøren henvendte seg til grensepolitiguttene, og ba dem hjelpe seg med å hive av to fylliker som laget kvalm i toget. Han skulle signalisere til lokføreren om stans på Storvollen, så kunne de bare komme seg tilbake til Reitan til fots. Ja, det var ikke nei i guttenes munn, og dermed ble flyktningene kastet av med hjelp av grensepolitiet akkurat der de selv ønsket det."

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *