Kilde:
Husmenn og husmannskost fra hele landet
Ardis Kaspersen

Karve

Dette er en plante som vokser over hele landet. I gamle dager hørte den til de krydder som fantes i alle hjem. Karven måtte ikke rykkes opp med roten. Man plukket helst bare duskene. De ble lagt på et klede og tørket. Senere ble de gnikket løs fra stilken. Karven ble oppbevart i en trekopp med skrulokk på.

Karvete ble mye brukt. Den skulle drikkes rykende varm til maten. Den virket også oppkvikkende dersom man var frossen og trett. Til jul kokte man karvete på følgende vis:

1 liter vann, 1 ss karve, '/2 liter melk og en liten spiseskje sirup.

Vann og karve ble kokt en halv time før melken og sirupen ble blandet i.

Karve ble også brukt som smakstilsetning i melkeost (pultost), saupost, torskelever/mage og i nepe- eller kålgrøt.

Del på sosiale medier

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *