Internt referansenummer: 03.06.2011 – Bok
Kilde: Sagn frå Rogaland
Utvalgt og gjenfortalt av: HANS EYVIND NÆSS
Stabenfeldt Forlag
ISBN 82-532-0335-7
Trykt i Aktietrykkeriet i Stavanger 1978
Klikk her for å lese “Forordet”

Kirken på Strand

På den tiden Norge ble kristnet, og de begynte å bygge kirker rundt om i hele riket, skulle de og i gang med å bygge kirke i Strand. Det var nå så som så med kristendommen, men det hadde seg nå likevel så at da noe tømmer hadde satt seg fast borte ved Bru, og det var uråd å få løst det, lovet de å bruke det til kirke, om de nå fikk det løst. Og da tømmeret løste seg straks etter, skjønte de at nå fikk de holde løftet sitt.

Så skulle de til å sette opp kirken i Tjøstheimslia, like opp for Trollhaugene. Tomten gjorde de ferdig, og byggingen var i god gang. Men så en morgen da de skulle fortsette arbeidet med kirkeveggene, var både reisverket og tømmeret forsvunnet. Da arbeidskarene tok til å lete, fant de tømmeret igjen nede på Strand, og der satte de opp kirken.

Det var trollene som hadde flyttet kirken. De tålte ikke tanken på å få kirkeklokkeklangen så nær innpå seg.

Da den gamle Strandkirken ble revet for å gi plass for en ny, fikk de se, de som hadde tvilt på sannheten i det gamle sagnet, at det ikke var løgn at tømmeret hadde vært i sjøen. Det var hardt eiketømmer, og det var fullt av hull etter sjø0makken.

Dette eldgamle tømmeret solgte de. Det meste ble kjøpt av en snekker i Stavanger. Han laget gammeldagse bord og stoler og skap av det, og de sto lenge i et spisested i Hillevåg. Men det var sterke saker, det tømmeret — uråd å få høvel eller øks til å bite på det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.