Internkode:19.01.2009 – B
Kilde:
Kåre Hermansen, fisker fra Øksnes – født 1913. Intervjuer Hilde J Hansen
Lagt inn på www.kuling.net den 26.06.2007 av Stian Lavik
Hentet fra www.kuling.net
Mp3 versjon innlest av Laila Sæther

Kjerringa i Delpen ved Nyksund

Intervju med Kåre Hermansen

Det skal være ei kjerring som skal holde til i Delpen,  ei skikkelig trollkjerring. I alle fall måtte hun blidgjøres hvis man skulle ha lykke med seg som fisker i Nyksund. Det fortelles at skårrungene på sin første tur til Nyksund måtte betale ei halv krone for å blidgjøre kjerringa.
En fisker forteller:

Jeg hadde selvfølgelig maset om å få være med. De syntes antakelig at jeg var for liten til å få fare til et fiskevær, men omsider fikk jeg lov til å være med. Brødrene mine gikk inn for at  jeg skulle få lov til å være med, så jeg var i godt selskap. Jeg var jo så ung at jeg måtte være med å gjøre skårrungstykker også.

– Ja, hva var det du måtte gjøre?

Tja, det var blant annet det med kjerringa i Delpen. Man måtte betale 50 øre for å komme opp til Nyksundet. Og 50 øre det fikk jeg. Jeg syntes det var forferdelig å hive 50 øre på havet, for 50 øre i den tida var jo mange penger. Men jeg gjorde det likevel. Det var jo påbud om at jeg måtte gjøre det.

– Var det brødrene dine som sa at du måtte gjøre det?

– Ja, det var dem. Det skulle være hell og lykke hvis man ga 50 øre til kjerringa i Delpen. Jeg vet ikke. Kanskje var det noe i det også.

Del på sosiale medier

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *