Internt referansenummer: 14.03.2011 – Mail
Kilde:
”Gamalt og nytt frå Nissedal”
Nissedal Historielag

”Kjøpmann” Lars Trontveit

Det er mange sambygdingar som flytte ut av bygda, og  som me veit lite eller ingenting. Ofte stend det ”lagnad ukjendt”. Ein som me har fenge litt meir kjennskap til er Lars Trontveit. I Nissedal bygdesoge, gard og ætt Nissedal sokn, s. 495 finn ein dette: Lars f. 1741. Blei kjøpmann i Arendal.

Efraim Jæger var prest i Fyresdal frå 1774 – 1783, og skulle etter tradisjonen ha ”stor makt over den onde”,  prost J.L. Qvisling har følgande å fortele om Lars Trontveit i boka ”Fyresdals historie”:

”Lars Trontveit hadde flyttet fra Nissedal til østre Moland og der sat sig ned som en slags vertshusholder paa et sted som kaldtes Kloppen i nærheten av Arendal. En kveld, som der sat et selskap hos ham og drak og spilte kort, kom der ind en fint klædt mand i sjømandsdrakt og satte sig til at spille med de andre og vant bestandig; men da en av dem under spillet slap ned et kort og bøiet sig for å ta det op, fikk han se hestehoven under bordet og forstod da hva slags karl de spillet med. Rædselen blev stor; men forgjæves prøvet man paa at faa den fremmede ut. Den ene prest hentet efter den anden til ingen nytte. Den formentlige sjømand ytret da, at han ikke var æd nogen mand, undtagen ”Lille Jæger paa Moland”. Jæger blev derfor hentet, og da han var utenfor, siges det, at den onde begyndte at ynke sig og sa: ”Nu maa jeg rømme; nu kommer Jæger fra Moland”. Da Jæger kom ind, pinte han Djævelen ut gjennom et litet hul, som han stak med en naal i blyvinduet, Djævelen hadde da sittet i stuen i samfulde 3 eller efter andre endog i 5 dager.”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *