Kilde:
Gamle matoppskrifter fra Nordland
Samlet av Rigmor Skjervagen.

Fra Helgeland

Kjøtt i mørke med sviskegrøt m/fløte

Hovedrett:

Kjøtt i mørke

Fersk storfekjøtt av bog eller rygg, smør, hvetemel, vann/kraft, løk, salt og pepper. Del opp kjøttet i serveringsstykker, vask og tørk det godt. Så lager man en mørk kraftig brunsaus av smør og mel, sper med kraft og tilsetter hakket løk. Så legges kjøttet i sausen uten å brunes først. La det hele stå å småkoke, trekke til det er mørt. Smak til med salt, pepper, gjerne litt svart kaffe og en skvett vin om du har. Serveres med nykokte mandelpoteter, stuet erter eller kål, tyttebærsyltetøy.

Dessert:

Sviskegrøt m/fløte

Kok et 1/2 kg svisker med stein i 1 liter vann. Ta sviskene opp når de er nesten mør, ta ut steinene og knus dem, og ha i sviskekraften sammen med sviskene. La det hele koke ytterlig litt, og tilsett 1 stor kopp sukker. Rør ut 1-2 ss potetmel i litt kaldt vann og la det renne som en stråle i sviskemassen som er tatt av platen. Rør forsiktig i og gi grøten et lett oppkok. Hell den i husets fineste vase og sett den kaldt gjerne natten over. Før servering sprøytes kremklatter over. Server fløtemelk og sukker ved siden av.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *